Няма опасни превишения на нормите след силната миризма на газ в София

OFFNews 25 ноември 2023 в 14:46 1005 0

Снимка Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Столична община съобщава, че няма опасни превишения на нормите, след като вчера задушлива миризма се носеше в няколко столични квартала. Мобилна станция е разположена до цеха за скрап, от който тръгна миризмата, предава Нова тв.

Отчетено е леко завишение на фините прахови частици. Измерванията ще продължат и през следващите дни, а становището на властите е, че няма опасност за здравето на хората. Екоинспекцията ще решава дали да санкционира фирмата за скрап, от чиито варели беше изпуснато веществото.

Вчера по обед се появи силна миризма на газ в част от северните и западните квартали на София.

Граждани свидетелстваха за много силна миризма и призоваха да не се излиза навън. Миризмата се усещала около "Военна рампа", "Надежда", "Толстой", "Илиянци", Банишора", "Овча купел", "Св. Троица", "Разсадника", Женския пазар, "Зона Б 5", "Зона Б 18", "Красна поляна" и др.

По информация на OFFNews в района на гара "Север" (Военна рампа) са били разлети варели с вещество, което се ползва за ароматизатор (маркер) за пропан-бутан. Самото вещество не е опасно.

То е било в бидони и отделя силна миризма.

Междувременно обаче бяха подадени три сигнала за леко обгазени хора. По първоначална информация двама от обгазените - на 18 и 19 години, са прегледани в "Пирогов". Впоследствие от лечебното заведение съобщиха, че само един човек е приет, като е оставен в болницата за наблюдение.

Началникът на Сектор "Оперативен център" към Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен инспектор Мария Стоянова обясни, че при пристигането на екипите е установена силна задушлива миризма, която наподобява тази на пропан-бутан.

При анализиране с газанализатори и други уреди е установено, че концентрацията идва от депото за скрап. След връзка с управителите на депото е станало ясно, че са получили варели, в които е съдържан меркаптан.
Меркаптанът е веществото, с което се облагородява пропан-бутанът, за да усещаме тази миризма, тъй като самият пропан-бутан няма мирис, каза Стоянова.

Варелите са обезопасени и изолирани, за да не изтичат. "Става въпрос за минимални количества меркаптан в самите варели, но миризмата е много обилна и трябва минимално количество, за да овкуси доста голям обем", каза още Стоянова, като уточни, че не става въпрос за изтичане, а за остатъчно меркаптан вещество във варелите, в които се е съхранявало.

Варелите са дадени за унищожаване, като пресоването попада в атмосферата.

"Няма пропан-бутан. Реално пропан-бутанът е веществото, което е по-опасно. Ако миризмата е по-силна, може да има леко замайване, но ако стоите по-дълго", отбеляза тя.

Столична община съдейства за извозването на варелите на безопасно разстояние от столицата. "Част от фирмите, които подадоха сутринта сигнал, доколкото имаме информация, са освободили служителите си", допълни инспектор Стоянова и подчерта, че няма нужда от евакуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!