Няма да спират трамваи, съветник пуснал фалшива новина по схема от 2007 г.

OFFNews 17 ноември 2017 в 08:39 5332 0

Столичната община не планира закриване на трамвайни линии. С промените в Обшия устройствен план (ОУП), които в момента се изготвят, целим да обезпечим бъдещите разширения на метрото.

Това съобщиха от Столична община по повод твърдения на съветника Воислав Тодоров, който обяви, че "общината се готви на практика да закрие трамваи № 6, 8, 10, 11 и 12 с публикувани промени в Общия устройствен план, потвърждаващи премахването". Според него схемите на ОУП предвиждат да се премахне трамвая по бул. Скобелев, Черни връх и Арсеналски (трамвай 6), по бул. Александър Стамболийски (трамваи 8, 10), по бул. Царица Йоана в Люлин (трамвай 8), между надлез Надежда и кв. Илиянци (трамваи 11 и 12), по ул. Граф Игнатиев като премести трамваите по ул. Гурко. По този повод отправих питане до кмета на София, с което искам обосновка на взетото решение, съобщи Тодоров. 

Столичната община развива трамвайния транспорт като бърз и екологичен транспорт и за целта инвестира в рехабилитация на съществуващите трамвайни трасета и закупуване на нови трамваи. Едновременно с това работим и по разширяване на трамвайната мрежа, съгласно ОУП, който предвижда трамвайни трасета по бул. „Т. Каблешков“, по бул. „Копенхаген“.
С предприетите промени в Общия устройствен план се включва удължаване на трасето на метрото от метростанция „Люлин“ между 2 и 3 микрорайон до Софийския околовръстен път, удължаване на трасето на метрото от МС „Витоша“ към кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ до ж.к. „Студентски град“, промяна в трасето на метрото от МС „Бизнес парк“ със завой в западна посока за обезпечаване на бъдеща връзка на метрото със Симеоновския лифт и развитие на метрото в район „Слатина“ към зала „Арена Армеец“ и бул. „Цариградско шосе“. 

От "Московска" 33 уточняват, че схемата, която цитира Тодоров, е работна към ОУП от 2007 г. Работи се по промяна на Общия устройствен план, след приключване на анализа и предложенията на екипа ще се изработи задание на изменение на ОУП с предложения за включване в проекта му на нови трамвайни линии и запазване на фактически съществуващи трамвайни линии, допълват от Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови