Неправилно почистваната изтривалка представлява заплаха за здравето

OFFNews 14 септември 2021 в 13:39 585 0

Една добре почистена изтривалка носи само предимства! Хрумвало ли Ви е обаче, че неправилно дезинфекцираната такава може да представлява сериозен риск за Вашето здраве? Едно от основните приложения на изтривалката е да събира мръсотията и следователно да намалява разнасянето ѝ в затворени помещения като училища, детски градини, офиси, търговски обекти, лечебни заведения и други. Поради тази причина е от съществено значение този тип текстил да се почиства редовно. В тази статия ще разясним защо замърсените изтривалки могат да са опасни за Вас, Вашите колеги и близки и ще Ви дадем препоръки за осигуряването на чиста среда на работа (и живот).

От значение е степента на чистота на изтривалките

По време на пандемията от COVID-19 множество компании отвориха темата за чистотата на работното облекло. Докато от Lindström смятаме, че тя е изключително важна, искаме също така да привлечем вниманието към други видове текстилни продукти като изтривалките. Тяхната правилна поддръжка е също толкова ключова за опазването на здравето по време на пандемията, колкото тази на дрехите, които носим. Най-вече, защото сме свикнали да почистваме изтривалките до постигане на измерима с окото чистота, без да се замисляме какво се крие навътре в тъканите им.

Защо лошо почистваните изтривалки могат да влошат нашето здраве?

Нека разгледаме ситуация от ежедневието, за да отговорим на този въпрос. Представете си социално активно място, където е поставена изтривалка – може да е офис, фоайе, коридор, детска градина. Тя е там с причина – за да събира мръсотията от подметките на хората или трохите от храната, която може да носят със себе си. Ако не се почиства редовно обаче, изтривалката започва и да вреди, освен да помага, защото е перфектната среда за образуването на колонии от микроорганизми. Някои се развиват около остатъците от храна във влакната ѝ, други се разпространяват от хората чрез кихане и кашляне. Следователно колкото повече време една изтривалка не бъде дезинфекцирана, толкова по-голяма заплаха става тя за здравето.

Всички са наясно, че вирусът COVID-19 оцелява до 72 часа върху някои повърхности. Следователно множество работодатели инструктират санитарния си персонал да почиства дръжките на вратите и масите или плотовете. Докато това е важна мярка, не бива дезинфекцирането на текстилните изделия на работното място да остава пренебрегвано заради нея, защото те представляват далеч по-голяма опасност. Сред влакната им не само лесно се размножават микроорганизми, но и понякога дори възникват процеси на гниене. Ако поддръжката на изтривалките е само повърхностна, рисковете ззча здравето въобще не биват премахнати, а само продължават да се увеличават.

Какви по-точно са опасностите, криещи се в неправилно поддържаната изтривалка?

• Човешки кожни клетки и пот
• Гъбични спори
• Бактерии
• Различни алергени
• Остатъци от храна
• Козметични остатъци
• Химикали

Изброените заплахи могат да причинят здравословни проблеми не само на хората, влизащи в пряк контакт с повърхността на изтривалката, но и на тези, които прекарват дълги времеви интервали в помещението, където е поставена. Вижте какво по-точно се „случва“ върху Вашата изтривалка:

„Обитателите“ на замърсените изтривалки

Типологичният списък по-горе подсказва, че всяка категория мръсотия може да създаде благоприятна среда за развитието на различни алергени (като например акари) или на бактерии (като стафилококи и стрептококи). Кожните клетки, потта и храната в изтривалките могат да доведат до образуването на мухъл, който значително влошава различните алергии и заболявания (като астмата). Химикалите, използвани най-често за дезинфекцията на изтривалки, не са нито екологични, нито толкова икономични, за колкото биват рекламирани. На всичкото отгоре понякога и самите те представляват опасност за човека, защото единствено попиват в изтривалката, след което се изпаряват и биват вдишвани. Затова ако не използвате комерсиална услуга за поддръжка на текстилните си изделия, можете да сте сигурни, че изтривалките в помещенията Ви наподобяват биологични бомби със закъснител.

Тогава как да защитим себе си и другите?

След всичко описано по-горе стигаме до извода, че професионалната поддръжка на изтривалките е най-доброто решение за предотвратяване на потенциалните здравословни усложнения. Можете да се доверите на Lindström, професионален доставчик на текстилни услуги, за тази цел – нашите операции осигуряват стандартизирана и сертифизирана чистота на микробиологично ниво. Постигаме хигиена чрез химична и термична дезинфекция на изтривалките, като обръщаме специално внимание на логистиката при тяхното транспортиране от и до Вашето помещение, така че да не влизат в контакт с мръсотия в нито един момент. Нашата компания разполага със 170-годишен опит и най-модерната инфраструктура, които се оказаха ключови при преодоляването на предизвикателствата, възникнали покрай пандемията. Освен това през 2020 г. не за първи път ни се налагаше да се справяме с кризисни ситуации и успяхме да продължим обслужването си дори когато положението беше най-непредсказуемо. Затова можете да сте сигурни, че ние от Lindström винаги сме готови да се отзовем на Вашите нужди.

Ако се доверите на професионалните услуги за почистване на Lindström, можете да сте сигурни, че рискът от микробен растеж в изтривалката ще бъде премахнат и следователно средата около Вас ще бъде цялостно по-хигиенична!

Заявете изтривалки под наем още днес на тел: +359 2 841 11 10 или на [email protected] и внесете чистота и комфорт в своето социално активно помещение!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!