Небостъргачи в столицата ще има, определят местата им догодина

Арх. Здравков: Проблемите с паркирането няма да свършат, докато купуваме коли и за децата

OFFNews Последна промяна на 29 март 2018 в 08:33 3197 1

Небостъргачите в столицата трябва да се разположат в смесени многофункциални зони, които ще работят 24 часа. Къде ще бъдат те, ще стане ясно догодина. 

Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков по Нова тв. Той обясни, че не се обявяват предварително зоните, защото това ще доведе до скок на цените на имотите в тези части на столицата и наплив от мераклии да строят много високи сгради. С приетия вчера закон за строителство в София защитихме зелената система на града, категоричен бе арх. Здравков. Депутатите гласуваха изготвения от него и екипа му законопроект, според който в центъра ще могат да се вдигат сгради до 50 м, отвъд Околовръстното до 15 м, а в останалите райони до 75 метра. 

Изискванията за строителство на нови сгради в момента е всеки апартамент да има паркомясто. Проблемът е, че хората купуват два и три автомобила. 

680 автомобила на 1000 души има в сега в столицата, обясни проблемите с паркирането в София главният архитект. Той изрази мнение, че трябва да спре стимулирането на семействата да купуват автомобил и за децата. 

Нова наредба за градската среда, която предстои да бъде гласувана от местния парламент, ще определи изискванията към вида на сградите, включително мястото на климатика и вида на дограмата, допълни още арх. Здравков.