Не се обсъждат промени в датите на матурите

OFFNews 20 март 2021 в 15:30 1738 0

Все още не се обсъждат промени в датите на баловете и на матурите и се надявам, че учебната година ще завърши присъствено, заяви пред БНР началникът на РУО в София Ваня Кастрева.

Няма алтернатива на присъственото обучение в такава ситуация. Притесненията на всички ни са факт, допълни тя относно затваряне на училищата, детските градини и яслите и преминаването в дистанционно обучение за 10 дни.  

"Пуснахме анкета на директорите на училищата, като помолихме да попитат и родителите за затварянето, като 2/3 от родителите са против поредното затваряне", обясни Кастрева. 

По думите й се допускат по-голям брой неизвинени отсъствия от децата в предучилищна възраст, за всички останали обаче нещата стоят много по-различно. "От една страна Закона за закрила на детето изискват задължително до 12-годишна възраст децата да не бъдат оставяни сами", посочи тя и добави, че има изработени социални мерки, за които родителите трябва да се уведомят как могат да се възползват от тях. 

Началникът на РУО-София заяви, че дали се говори за присъствено или за дистанционно обучение в електронна среда, това е въпрос на отговорност и на двете страни. За миналата учебна година резултатите от националното външно оценяване са били дори по-добри в сравнение с предходни години.

Кастрева определи като политическо решение евентуалното отпадане на външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас за тази учебна година. "Ще се съобразим с решението за всички. През миналата година това се случи, как ще е за тази, рано е да кажа", подчерта тя.

Ваня Кастрева посочи, че по данни на училищата към петък е имало 2797 ученици, които са позитивни или контактни. Малко над 1,5% от учителите са болни или контактни на болни към днешна дата.

Относно родителите, които имат повече от едно дете и работят от вкъщи тя обясни, че училищата имат различни механизми, чрез които могат да осигурят електронни устройства на учениците. Подготвя се и анкета именно за това колко деца нямат достъп до електронното обучение заради липсата на устройства. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика