Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Не отрова, а вирус е погубил животните в Софийския зоопарк

Калоян Константинов 13 октомври 2014 в 15:31 11389 1

Слон в зоопарка в София.

Снимка Wikimedia.

Слон в зоопарка в София.

Животните, които починаха в края на август и началото на септември в Софийския зоопарк, не са били отровени, а са умрели от вирус.

Това заяви за OFFNews доктор Емил Славев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ-София.

Той каза, че резултатите са дошли от изпратените проби в акредитирани европейски лаборатории и са достоверни.

Славев отрече животните да са били отровени, каквато информация се появи преди време, тъй като тя е дошла от неакредитирана българска лаборатория, чийто метод не е бил количествен. Тогава българската лаборатория намери следи от токсини в червата на умрелите бизони, но според Славев количеството е било толкова минимално, че европейските лаборатории дори не са го отчели.

До края на седмицата се очаква да бъде публикуван подробен доклад от изследванията на лабораториите.

От пресцентъра на Зоологическата градина в София казаха за OFFNews, че директорът на парка първо ще се запознае с доклада от изследванията и после ще коментира пред медиите. Но добавиха, че в още няколко зоопарка в Европа е имало случаи на смърт от вирус при животни, включително в Холандия и съседна Сърбия, където обаче медиите са изчакали резултатите от проверката, преди да разпространят лошата вест, както се случи у нас.

От зоопарка бяха категорични, че в момента всички животни са живи и здрави и няма нови смъртни случаи от много време, и призоваха хората да посетят парка. "Това е един жив музей", нормално е да има по-стари, по-млади, по-здрави животни, но и такива, които боледуват или хващат вируси, добавиха от пресцентъра.

В края на август в Софийския зоопарк започнаха да умират едно след друго тревопасни животни - бебе козирог, камила, бизони, гаур и няколко крави. Основната версия за смъртта им беше пестициди в храната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews