Не, ''изчистеният'' от РЗИ Бургас Попски плаж не е чист: дори полевите тестове показаха, че има Ешерихия коли

OFFNews 31 август 2023 в 10:06 11019 5

Съвместната проверка между представител на РЗИ Бургас и д-р Сергей Иванов (в гръб) на Попския плаж.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Съвместната проверка между представител на РЗИ Бургас и д-р Сергей Иванов (в гръб) на Попския плаж.

Под съмнение постави достоверността на резултатите за качеството на морската вода край Попския плаж в Царево микробиологът д-р Сергей Иванов. РЗИ Бургас установи, че водата край смърдящия и покрит с купища водорасли плаж е чиста.

"Пробите от полевите тестове с морска вода се оцветиха в синьо. Това показва, че има Еширихия коли. Нашите резултатите се разминават с тези на РЗИ, защото взимаме по различен начин морска вода. Те взимат проби от прибоя. Ние взимаме от метър дълбочина. Всеки бил на море знае, че в прибоя е пълно с водорасли. Мислихме, че ще извършим съвместна проверка с Министерството на здравеопазването, защото те ни поканиха. Оказа се, че ще проверяваме заедно с РЗИ Бургас, към които имаме силни резерви”, заяви д-р Иванов пред Нова тв.

Д-р Сергей Иванов ръководеше екипа учени от СУ, установил в средата на август драстично замърсяване - повече от 41 пъти - с откриваната във фекалиите бактерия Ешерихия коли именно край Попския плаж. Работата на учените беше по проект, изпълняван съвместно с "Активни потребители".

Оповестяването на резултатите от проверките им на плажовете по Южното Черноморие предизвика институционална "буря". МЗ отрече и хвърли съмнение върху компетентността на учените. РЗИ Бургас извади напълно чисти резултати. След поисканата съвместна проверка от "Активни потребители", за да се изясни истината, беше направена такава, но - както се вижда - половинчато и след нея спорът не е разрешен.

Опонира му кметът на Царево:

"Категорично не съм съгласен с твърденията. Виждам остра атака срещу директора на РЗИ-Бургас. Факт е, че попският плаж не е активен. Тук се снима един формат. Ако има изменения, то някой от участниците щеше да пострада. Господин Иванов да се извини за подвеждащата информация. Управлението на държавата не е шега работа. Кой ще плати на местните жители за това, че с този скандал част от туристите наистина няма да дойдат. Когато се поднася такава информация, трябва да е добре проверена”, каза инж. Георги Лапчев.

„Според МЗ плажът край Царево 10 години е имал влошени резултати на водата. Имало е години, в които тя изобщо не е ставала за къпане. Никога обаче не е затварян. През последните 2 години започва да има отлични оценки. Мога да ви посочя множество европейски страни, в които в момента има затворени плажове заради замърсяване. У нас продължават да изтичат фекални води, защото местната власт бездейства”, поясни Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

31.08 2023 в 13:08

Добре ще е да се изрине "Ешерихия коли" от РЗИ Бургас!

1935

4

Муню

31.08 2023 в 11:55

Установен ред има, но те не искат да го следват. Пак за едни пари става дума... Ако има бум в инфекцинното, дали няма да има и съдебни дела за тези измамници???

1005

3

ОнаясМетлата

31.08 2023 в 11:52

Според иструкции на РЗИ Кърджали (публично, намерено през гугъл) проби от открити водоеми "пробите се взимат от дълбочина 10-15 см. и 0,5-1 м." Някак прибоя в повечето случаи ми звучи като по-малко от 10-15 см, пък за метър да не говорим. А нека бъдем на ясно, че хората плуват на дълбочина от метър, а не на прибоя...

Това ми напомня на замерването на температурата в стаите на една родна гимназия преди 15 години. Сестрата има живачен термометър, носи го в джоб за документи от стая в стая, сяда на бюрото на преподавателя, поставя въпросният живачен термометър в легнало състояние, след минута записва 20 градуса, прибира уреда обратно в джобчето и продължава. Нали докато реалната температура в стаята беше 15-16 градуса...

2159

2

Kilca

31.08 2023 в 11:51

А защо някой трябва да плаща на местните жители, които сами за заустили отходните си води в морето?! Как може в някои държави всеки хотел и къща да има септична яма и капка да не отива в морето, а в други не?!

12021

1

bls

31.08 2023 в 10:57

АБе нашокаха ви камбаните. Има си установен ред как се взимат проби.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки