Не говорите български? Вече няма да се губите в София

OFFNews 29 март 2018 в 07:27 6584 2

В столицата започна поставянето на нови указателни табели, които да помогнат за ориентирането в града на жителите и многобройните чужди туристи. 

Всички текстове са изписани на кирилица и латиница. Големината на шрифта е над минимума за такъв тип табели. Цветовете са тествани и адаптирани за различни групи със зрителни затруднения. Елементите са модулни, за да позволяват бъдещо надграждане и развитие на системата. Тотемите са двустранни и насочват туристите и в четирите посоки. 

Новите табели са част от комуникационната кампания "София общува" за европредседателството ни, която бе анонсирана от главния архитект Здравко Здравков и Малина Едрева, председател на комисията по култура в СО, в края на миналата година. 

Тогава стана ясно, че в центъра на София ще бъдат поставени 40 информационни обекти - голям и малък тотем и стълб с табели. 

Видът им е разработен след анкета с 200 български и чуждестранни гости на столицата, които идват подготвени - знаят кои забележителности искат да посетят, но не и как да стигнат до тях. Проблем е и езиковата бариера. Затова сега се поставят тотемите с пешеходно човече най-отгоре. 

От тях ще става ясно на кое място се намира човек, коя забележителност е в съответната обозначена посока, нейният номер на разположената по-ниско карта, както и пиктограми на забележителностите. 

Горната част на новите табели е със светлоотразително фолио, за да се вижда ясно и вечер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

2

Kristiano789

29.03 2018 в 11:22

нормално е да се прави това, все пак има страшно много чужденци в града, а и тенденцията е да се увеличават

12688

1

Emil Kasamakov

29.03 2018 в 07:59

Не говорите български? Значи не можете да прочетете статията. :)
 
X

Подкастът на OFFNews