Не е време за разхлабване на мерките, нарастват случаите при децата

Не сме поставили бързата имунизация като приоритет с цел отварянето на икономиката и на обществото, твърди математикът Лъчезар Томов

OFFNews 12 януари 2021 в 10:06 7452 3

Снимка Архив

Не е време за разхлабване на ограниченията, защото имаме повишаване на случаите при децата, а връщането в училище трябва да е съпроводено с много строги мерки. Това каза по БНР математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.

Той допълни, че обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно отпускане на ограниченията. Томов се позова на базовото репродуктивно число, което показва средно колко души заразява един човек в България.

„След Нова година това число се повиши и е 0.99, близо единица. В момента поддържаме доста стабилно ниво. Изглежда ни като спад, но в момента имаме плато на случаите.“

Според математика „това плато е предвестник на нарастване“.

Лъчезар Томов сравни ниския дял на желаещите да се ваксинират преподаватели на този етап с модата.

„Това е като модата със скъсаните дънки. Известно време много малко хора носят скъсани дънки. Изведнъж се оказва, че те са навсякъде. По същия начин ще се смени мнението за ваксините.“

Не сме поставили бързата имунизация като приоритет с цел отварянето на икономиката и на обществото, смята Томов, според когото „правителството трябва да ускори ваксинацията“.

Проблемът на образованието не е дали е присъствено или е онлайн, подчерта Лъчезар Томов.

По думите му първият проблем е дисциплината, а вторият – „начинът, по който се преподава и който отказва деца от учене и това не може да се промени с факта, че са отдалечени“.

„Има много сериозни системни проблеми в образованието, което се отразява и на грамотността на населението, дори на учителите“, коментира преподавателят.

Според Томов периодът на затваряне е можело да се използва за преосмисляне на цялостната концепция на преподаване, включително формалното оценяване според грешките и наизустяването на учебен материал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

3

WOW

12.01 2021 в 14:33

В Нова Български може ученето онлайн да е достатъчно, но за другите това е кофти заместител. Вече ми писна от математици които не могат да покрият базови знания от гимназиалния курс по биология да се напъват да врачуват. Откъде накъде този ще ми раздава оценки какво се спазва и какво да правя.

2012

2

Ели Славова

12.01 2021 в 11:31

За образованието е прав, но за мерките, които са проформа и само пречат - никак не е прав колегата математик. С Ковид се сблъска цялото ми семейство, това на брат ми, липните ни лекари,класната на детето, роднини, приятели и колеги. От всички тези 40-50 човека в официалната статистика са точно 2-ма. OFFnews, намерете и убедете доц. Методи Кунчев от ВМА да ви разкажр за вируса, епиденията, мерките и ваксините. Ще получите е едно изключително компетентно мнение, различно от това на политически ангажираните люде :-)