"Не е логично Русия да налее огромна сума в Гърция"

Гърците трябва да са готови на жертви, смята Велчев

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2015 в 08:48 3695 7

"Русия разполага с много средства, но няма причина тя да ги вложи в спасяването на Гърция и да спаси инвестициите на Европейски съюз", коментира бившият финансов министър Милен Велчев пред Би Ти Ви. 

Според него в Гърция ситуацията е непредсказуема и нещата могат да се развият и в двете посоки. Той смята, че гърците трябва да са готови на жертви.

Велчев, както и много други финансисти, са на мнение, че фалитът на Гърция не застрашава банковата система у нас. По думите му доверието в банковата система се е възстановило след кризата с КТБ.

Велчев смята, че Иван Искров не носи вина за поставянето на банката под особен надзор преди година. "От 10 години отговорност за банковия надзор носи ресорният подуправител на БНБ", припомни той.

Бившият финансов министър познава основния кандидат за нов управител на Народната банка – Димитър Радев, даже му предложил да остане зам.-министър на финансите след 2001 г. Велчев обаче не е съгласен с предложението цялото ръководство на БНБ да носи отговорност за банковия надзор. "Колективната отговорност води до колективна безотговорност", смята финансистът.

Относно спора около увеличаването цената на тока от 1 юли, Велчев коментира, че енергетиката е в трудно положение отдавна, но ще е грешка, ако цената плати бизнеса

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.06 2015 в 13:09

Чисто икономическа логика може да няма, но пък геополическата е желязна! Гърция е член на НАТО и ЕС, а НАТО и ЕС са в конфликт с Русия. Трябва да страдаш от деменция, за да не вижда логика!

22.06 2015 в 11:48

По повод кризата в Гърция искам да припомня една новина от преди няколко дена по една от българските телевизии, ако не се лъжа БТВ! И така, пенсионер от системата на енергетиката им се пенсионира някъде през 2008-ма. Пенсията му е 2200 Евро. С настъпване на кризата и орязване на фондовете и т.н. пенсията му вече е 1384 Евро. Човека се жалваше, че с тази пенсия трябва да издържа жена си, син студент, и да помага на дъщеря си която е без работа. И като съм говорил с приятели из Европа, се оказва, че всички пенсии на учители, лекари, инженери и др. хора с образование и стаж са минимум около 2000Евро!!! А сега сравнете с БЪлгария! Има ли такава пенсия изобщо и ако има колко хора е вземат?!?! Що се отнася до заплатите, из Европа ниските заплати са над 1000 Евро, това са заплати за неквалифициран труд. При тези условия е редно "БИЗНЕСА" да не се пита защо няма кадри? Ами защото на трици и маймуните не се ловят!

22.06 2015 в 11:34

Не харесвам особено М.Велчев, но това е друг въпрос.
Искам да се спра на "инвестициите" които са направени в Гърция. И така, преди година-две в Youtube бяха пуснали едно фимче с което обяснаваха как е протекла приватизацията на енергетиката в Гърция. Характерно за Гърция е, че е бедна на енергиини ресурси, подобно на България. Имат някакви запаси от лигнитни нискокачествени въглища, подобно на България. Съответно си имат и ТЕЦ-ове подобно на нашите Марици и Бобов дол. Та оказва се, че техните ТЕЦ-ове и електропреносна мрежа са продадени на едро за жълти стотинки. Във филмчето се повдигаше въпроса, защо нещо построено с обществени средства и труд сега буквално се подарява на някого, чужденец??? Пак през последните години из новините имаше съобщения, че Гърция е дала или продала за 100 години пристанища и летища на други, чужди фирми. Е, сега виждате какви са "инвестициите" на Европа и Америка в Гърция. Все неща "купени" за жълти стотинки, многократно по-евтино от истинската себестойност. За да се продаде всичко това на безценица означава две неща - или голяма корупция или Гърция е била закъсала много по-рано и е разпродадена на безценица. А вероятно и двете!

22.06 2015 в 10:33

"Не е логично Русия да налее огромна сума в Гърция"

Естествено. По-логично е да им опоска някоя банка. Ако стане и някое енергийно договорче за 50-тина годинки ще е дюшеш. :)

22.06 2015 в 09:47

Не на нас тия - след като се пробва миналата и по-миналата година да си купи нас, русия сега се пробва да купи гърция. А това да имаш държава в ЕС не просто й е нужно, ами си й е от огромна важност.

22.06 2015 в 09:03

Лъже. Русия има интерес Гърция първо да фалира, да окаже натиск върху инвестициите от ЕС. Едва тогава би инвестирала в разширяване на влиянието си. Ако има пари де. Към момента не и се налага, достатъчно и е да пали фитилите на малоумните гърчоля.

22.06 2015 в 08:49

"Дълбоки мисли от изстинали политическите трупове", специална рубрика на Офнюз.