"Не е логично Русия да налее огромна сума в Гърция"

Гърците трябва да са готови на жертви, смята Велчев

OFFNews 22 юни 2015 в 08:48 4228 7

"Русия разполага с много средства, но няма причина тя да ги вложи в спасяването на Гърция и да спаси инвестициите на Европейски съюз", коментира бившият финансов министър Милен Велчев пред Би Ти Ви. 

Според него в Гърция ситуацията е непредсказуема и нещата могат да се развият и в двете посоки. Той смята, че гърците трябва да са готови на жертви.

Велчев, както и много други финансисти, са на мнение, че фалитът на Гърция не застрашава банковата система у нас. По думите му доверието в банковата система се е възстановило след кризата с КТБ.

Велчев смята, че Иван Искров не носи вина за поставянето на банката под особен надзор преди година. "От 10 години отговорност за банковия надзор носи ресорният подуправител на БНБ", припомни той.

Бившият финансов министър познава основния кандидат за нов управител на Народната банка – Димитър Радев, даже му предложил да остане зам.-министър на финансите след 2001 г. Велчев обаче не е съгласен с предложението цялото ръководство на БНБ да носи отговорност за банковия надзор. "Колективната отговорност води до колективна безотговорност", смята финансистът.

Относно спора около увеличаването цената на тока от 1 юли, Велчев коментира, че енергетиката е в трудно положение отдавна, но ще е грешка, ако цената плати бизнеса

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови