Каролев: Няма риск за страната ни, ако Гърция фалира

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2015 в 08:59 6900 19

Няма сериозен риск за България, ако Гърция фалира. Това заяви икономистът Владимир Каролев по бТВ. 

Гръцката икономика е към 2% от икономиката на ЕС, което е като статистическа грешка от гледна точка на европейската икономика, коментира той. По думите му и да фалира гръцката държава, това въобще няма да се отрази на поделенията на гръцките банки у нас, които са български юридически лица. 

„В България няма гръцки банки, има български банки, които се надзирават от българския банков надзор, който от поне 3 години е изключително стриктен по отношение на тях”, посочи и финансистът Емил Хърсев.

„Не мисля, че този път ще има отписване на дълг на Гърция. Виковете на премиера Алексис Ципрас и на финансовия минисър за солидарност са много цинични, защото по-голяма солидарност от тази, която е оказал ЕС на Гърция не може да има. Бяха им отписани над 100 млрд. евро, а останалите бяха разсрочени. Солидарността е факт и гърците трябва да разберат, че след като близо 15 години живееха на широка нога, трябва да си платят”, каза Каролев.

Икономистът е категоричен, че гръцката икономика има нужда от сериозно преструктуриране и е нужно Гърция да съкрати държавните служители.

Според него най-вероятно гръцкият премиер Алексис Ципрас няма да изкара тази година. „И двата изхода ще доведат до неговата оставка и предсрочни избори, които той няма да спечели”, смята Каролев.

Според Хърсев Гърция е далеч от реформите, които могат да доведат до баланс в публичните финанси.

Владимир Каролев коментира и въпроса с бъдещия управител на БНБ. „Очевидно е, че управител на БНБ ще е Димитър Радев, а Бисер Манолов ще бъде избран за подуправител”, прогнозира Каролев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2015 в 17:24

Бе,то и КТБ я надзираваше същия контрол,пък какво стана...

18.06 2015 в 13:08

Da teglia li paritesi ot Pireos bank w Sofia?

18.06 2015 в 12:17

Каролев, що не се върнеш там, откъдето изпълзя преди години!

18.06 2015 в 11:03

„В България няма гръцки банки, има български банки, които се надзирават от българския банков надзор, който от поне 3 години е изключително стриктен по отношение на тях”

Да твърдиш, че банковият надзор е стриктен след фалита на КТБ и изнесените многобройни данни без последствия за ПИБ е или грозна шега или очевидно малоумие.

18.06 2015 в 10:23

те се докараха дотам, щото ги управляваха тарикати като на каролев началниците и идолите.

гръцкото досега си беше рейгъномика в действие -- ниско данъчно бреме и финансиране на дефицитите със заеми.

с малката разлика, че икономиката е балканска.

18.06 2015 в 10:11

и понеже 1234-10 неща там са държавни, икономиката им цъфти, качват пенсии и заплати, раздават безплатен обяд и т.н...

те щот не са прости се докараха до там...

18.06 2015 в 10:08

Непосилно ми е, разбира се. Проблемът как се обяснява на убеден в собствената си правота функционално неграмотен човек, че земята е кръгла няма просто решение ;)

18.06 2015 в 10:05

Бе то ако го слушаш това плямпало, гърците веднага трябва да обявят фалит, да си разпродадат държавата за жълти стотинки – като нас, да се докарат до нашето дередже и мизерия, и това ще се отрази супер добре на нас, българите.Каролев, смешен си, стига вече, не сме малоумни!само това знаеш да повтаряш –как всичко трябва да се приватизира, как държавата е лоша, а частните компании – добри, как не трябва да има нищо държавно и как пазарът ще регулира всичко и как ще цъфнем и вържем.Е, те гърците щот са прости, енергетиката им е държавна, пристанищата, летищата и още кво ли още не.

18.06 2015 в 09:58

"Зора"-та, твърдя, че гърците не потребяват български стоки, щото са скъпи и луксозни, следователно няма да са първите, от които гръцкия гражданин ще се откаже.

освен тва твърдя, че ако гръцките граждани за един ден могат да изтеглят 600 милиона евро депозити, значи имат още доста.

твърдя и , че ако в България хората живеят от пенсиите си, то в Гърция не е точно така.

разбирай го както можеш, макар да подозирам, че ще ти е непосилно.

18.06 2015 в 09:53

В допълнение към 01. Източникът на официална статистическа информация в България е един: http://www.nsi.bg/ Национален статистически институт.