Национално класиране във ВУЗ за право и две писти за завършващите: министър Стоилов с радикални идеи за образованието

OFFNews 09 юли 2021 в 16:36 3663 0

Янаки Стоилов

Снимка БТА, архив

Янаки Стоилов

Да се уеднаквят ли изискванията за прием на студенти по право за цялата страна; да има ли национално класиране, а не по университети; да има ли и завършващи специалността като бакалаври, които да имат ограничена правоспособност спрямо колегите им магистри? Тези въпроси постави за обсъждане министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов на среща с декани и представители на юридическите факултети в България.

Според него "в обозрима перспектива" трябва да се изработи нова наредба с държавните изисквания за придобиване на висше образование по право и за професионална квалификация "юрист". Това евентуално ще бъде задача за следващото редовно правителство. Служебният министър повдигал въпроса, за да може дискусията по темата да подготви основа за решение.

Социалистът и преподавател по теория на правото в Пловдивския университет проф. Стоилов постави за обсъждане и въпроса дали е необходимо да има общ държавен изпит, или всяко висше училище да провежда такъв самостоятелно. Според него е необходимо да се прецизира съчетаването на теория и практика в обучението.

Деканът на Юридическия факултет в Софийския университет и бивш министър на образованието проф. Даниел Вълчев предложи регулиране на броя часове в различните курсове. Според него учебни практики се водят "формално" и е необходима "значима промяна". Колегата му във Великотърновския университет проф. Георги Митов обърна  внимание на разпределението на хорариума и изучаването на различни дисциплини. "Наблюдава се неприятно развитие – обикновено студентите избират тези дисциплини, които се взимат най-лесно", констатира той. Деканът на същия факултет в Пловдив доц. Даниела Дончева смята пък, че изпитът за правоспособност трябва да отпадне.

Деканът на ЮФ на УНСС Захари Торманов подкрепи въвеждането на степени в юридическото образование: „Можем да мислим за бакалавърска степен с ограничена правоспособност“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови