Национален протест в София: Бездействието убива децата ни

OFFNews 14 май 2023 в 12:02 2308 1

Протест

Снимка Нова тв

Национален протест срещу убийците на пътя

Национален протест под надслов „Стига търпимост. Бездействието убива децата ни всеки ден” започна пред парламента, 

Родители, изгубили децата си при пътнотранспортни произшествия, призовават да бъдат спрени убийците по пътищата в страната.

Исканията им са за незабавни промени в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата. Близки на загинали настояват причинена смърт след ПТП да се гледа като умишлено убийство. Промените в закона трябва да се случат до края на седмицата. В противен случай протестиращите заплашват със затваряне на големи пътни артерии в цялата страна. , увери организаторът.

„Нашата цел е 0 убийци на пътя и 0 жертви на пътя. Това настояваме да се възприеме като принцип и цел от държавата и обществото и да се работи и правят компромиси с други фактори в името на пътната безопасност”, пише в позиция на организаторите.

Протестиращите искат ограничения за младите шофьори, завишени санкции, криминализиране на шофирането без книжка и отказа да се даде кръвна проба.

Исканията към МВР са пълна мобилизация на техния личен състав и техника за контрол на движението и скоростта. Близки на загинали искат още спешно закупуване на камери и организиране на система и екипи, която да обединява всички камери в страната за наблюдение на трафика, за тол таксите и т.н., така че да има ефективен и строг контрол и бързо налагане на санкции. 

Половин час преди началото на протеста близки и приятели изпратиха в последния им път загиналите на бул. "Сливница" Ани и Явор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

14.05 2023 в 13:06

С всичко освен да се приема безусловно за предумишлено убийство съм съгласен. Ако някой ти изкопи в тъмната част на скоростен път шофьорът с какво в виновен, има и други ситуации.

Иначе и мен ме е страх, за детето ми също, карат до училище с 80 и то когато децата са в междучасие, такъв е за затвор 2-3 месеца, за да размисли.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков