Народът на Република България или НРБ: Изявлението на Борисов пред ООН (видео)

OFFNews 26 септември 2018 в 11:20 9088 2

Като изразявам най-дълбока почит към политическото дело и общочовешкото и духовно наследство на великия Нелсън Мандела, бих искал на това тържествено честване да засвидетелствам най-искрената съпричастност на народа на Република България към неговите идеали за свобода, равноправие и справедливост в отношенията между хората навсякъде по света.

Това заявява българският премиер Бойко Борисов в изявлението си от трибуната на ООН по време на срещата на върха, посветена на мира и носеща името на "Нелсън Мандела". Изказването беше възприето противоречиво заради неяснотата около това дали Борисов казва "народа на Република България" или "Народна Република България".

На срещата на върха Борисов е отчел и постигнатото по време на българското европредседателство, по време на което е приет мандат от ЕС за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. 

"Постигането на Целите за устойчиво развитие, заложени в План 2030, е ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства. Гордеем се, че по време на Българското председателство беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства - от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички", заявява Борисов.

Друг отзвук от присъствието на българския премиер в годишната среща на ООН в Ню Йорк е негов пост в социалната мрежа Фейсбук, в който той съобщава за свое участие в "кампания срещу антисемитизма".

От него излиза, че България няма да "допусне" да пази "своите евреи" отново:

В Централата на ООН участвах в кампания срещу антисемитизма. Българският народ е показал, че знае как да пази своите евреи по време на Втората световна война и никога няма да допусне подобно нещо за в бъдеще. #No2Antisemitism

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

26.09 2018 в 22:16

Какво се учудваме? Речта изглеждаше като взета от архива на Тодор Живков - безмислена компилация от клишета. Ббяха сменени някои неща - Съветски с Европейски съюз, Алиенде с Нелсън Мандела, “социалистически” с ‘демократични’. Е, при тези замени са пропуснали “НРБ”.
При цялата шумотевица за Западните Балкани сега се оказа, че приоритет на Председателството ни било преподписването на споразумения с държави от Карибския и Тихоокеанския региони. Това със спасяването на евреите също е голям бисер - сякаш изваден от работата на неграмотен зрелостник.
Изобщо Боко беше една гротеска, някакъв безвкусен виц.
Мъдрите хора са казали - по-добре да мълчиш и всички да си мислят, че си глупав отколкото да проговориш и всички да се убедят в това. А Боко беше много убедителен с тази си реч.

14469

1

случайно прочетох

26.09 2018 в 14:21

Който му е написал текста, се е подиграл с него.
 
X

Да помогнем на украинските деца!