Нападателят на Вики хванат в Гърция след двудневна гонка с полицията

Юлиан Христов 06 ноември 2013 в 10:49 6732 21

Светлозар Лазаров
Светлозар Лазаров

 

Алжирецът Салахедин Бин Аладин е бил задържан в Гърция след двудневно преследване от българските власти.

Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. 

Аладин бе издирван за нападението над Виктория Христова в София. Момичето бе наръгано с нож в центъра на столицата.

Полицията тръгнала по следите на Аладин в понеделник вечерта, след като била получена информация от "добросъвестен гражданин", че алжирецът е забелязан в Пловдив. Според информацията Аладин е пристигнал в Града под тепетата в неделя вечерта с такси, а намеренията му били да напусне страната през Гърция за Кипър.

Полицията блокирала два адреса, на които се предполагало, че се намира алжирецът - хотел "Лайпциг" и частно жилище. След като не го откриват, полицаите разбират, че мъжът е бил в хотела, но го е напуснал малко преди да се появят. Станало ясно, че Аладин се е отправил с такси към село Мезек, което е на пет километра от гръцката граница.

Малко по-късно същата вечер - около 23.00 часа, селото било блокирано, като гранични полицаи блокирали и граничната бразда.  

Във вторник цял ден, с помощта на местните жители и местната ловна дружинка, било претършувано селото и района около него. След две щателни претърсвания Аладин не бил открит. Така започнало прочистване от границата към вътрешността на страната. Същото направили и гръцките полицаи на територията на Гърция.

Около 20.40 часа снощи е получена информация от полицейския участък в Орестиада, че мъжът е открит и задържан. Около 21.30 часа е предаден с протокол от гръцките власти и настанен в поделение на Гранична полиция на Капитан Андреево. Днес СДВР са изпратили екип, с който алжирецът ще бъде върнат в София по-късно през деня. 

Извършено е разпознаване от свидетели, които са категорични, че това е мъжът, който е извършил нападението в София. 

Задържан е и българин, който е помагал на Аладин да избяга. Първоначално алжирецът е живял при него в София. Българинът му съдействал с контакти в Пловдив и с логистиката в Гърция.

Главният секретар на МВР очаква да бъдат повдигнати обвинения за грабеж и вероятно за опит за убийство и незаконно минаване на държавната граница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!