Кабинетът ще бори проблема с бежанците с нови правила за даване на статут

Нели Чолашка 04 ноември 2013 в 16:06 3183 4

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

 

Проект на План за овладяване на кризата с бежанците със 7 точки представи днес вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той обяви, че този план се изработва отдавна и обявяването му точно днес не е свързано с намушканат в събота Катя от алжирски гражданин (МВР обяви днес името му -Салахедин Бин Аладин и разпростарни снимката му).

Една от основните мерки ще е нов подход при даването на статут на бежанците. Влизащите нелегално чужденци, които искат статут на бежанци, ще бъдат разделяни на три групи.

Първата ще са хора, които видимо нямат основание да искат убежище у нас и те до 3 дни ще бъдат принудително извеждани. Втората група ще са семейства с деца и на тях по ускорено процедура ще се предоставя статут и те ще могат свободно да се движат в страната. Третата ще са хора, з които трудно може да се установи дали имат хуманитарен проблем и те ще бъдат настанявани в центрове от затворен тип без право да излизат.

За хората, на които се даде статут на бежанци, е предвиден план за ингерация, което предполага те да започнат да се самоиздържат.

Другите мерки предвиждат доизграждането на стена по границата, изпращането на още 1400 души на българо-турската граница и още автомобили с висока проходимост, както и засилена охрана на границата с Турция по море.

Вътрешният министър предупреди, че въпреки тези мерки нелегални имигранти ще влизат в страната и даде пример с границата на САК с Мексико, където има и ров, и стена, и пак влизат нелегално хора.

Цветлин Йовчев отказа да обяви конкретен бюджет за Плана за овладяване на кризата с бежанците с мотива, че все още не е одобрен от Министерския съвет и най-вече от финансовия министър.

По думите му ще се разчита на помощта на ЕС - около 5.6 млн. евро, командировките и заплатите на ангажираните с плана хора ще са за сметка на бюджетите на съответните ведомства и ще се отпусне и сума от държавния бюджет.

Европейски държави са ни обещали и допълнителна техническа и материална помощ, а външният министър ще търси помощ и от държави извън ЕС.

Срокът за изпълнение на плана е 6 месеца.

Йовчев обеща, че полицейската акция, проведена покрай инцидента с Катя, няма да е инцидентна, а ще има редовни проверки на чужденците в районите с бежански центрове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!