Нанков: Засега пътната обстановка е нормална, ако се наложи ще затваряме цели участъци

ОFFNews 23 март 2018 в 14:38 2691 0

Засега пътната обстановка в страната е нормална при зимни условия. Няма критични участъци, но ако имаме тежки снегонавявания, може да бъдат затваряни цели участъци.

Това обяви пред журналисти регионалният министър Николай Нанков. Той коментира, че най-важното е здравето и животът на хората. "Затова сме готови да затворим и цели участъци специално в североизточна България, ако се наложи и имаме тежки снегонавявания, каквато е и прогнозата за следващите няколко часа", обясни той.

Министърът подчерта, че магистралите ще бъдат затваряни само за тежкотоварни автомобили.

"По-добрата политика и практика, и европейска такава, е тази - помним 2016-2017 около нова година с бедстващите родилки, хора на хемодиализа. Това не трябва да се повтаря. Трябва да гарантираме, че няма да има бедстващи преспите. За съжаление зимата продължи до по-късно от нормалното, но наистина шофьорите призовавам да си следят прогнозите", коментира Нанков.

Нанков призова шофьорите да карат внимателно и добави:

"Когато си правим план от Бургас до София да пътуваме за три часа-  предвидете си още един час отгоре. Както и аз правя, когато пътувам. Наистина обстановката при зимни условия не е при нормални такива - хлъзгав път, било то почистен, но със сигурност е преовлажнен, вечер се образува т.нар. "тъмен лед". Колкото и материали да насипваме, всички пътища се обработват с материали, но просто шофьорите трябва да бъдат концентрирани и с повишено внимание", обясни Нанков.

По повод дупките по пътищата, Нанков подчерта, че преди бъдат запълнени, трябва да се изчака времето да се оправи. Той даде пример: Запълнихме една доста сериозна дупка на "Хемус" - около 3 квадратни метра, човек си спука гумата в нея. 10 часа след запълването на дупката с гореща смес в тези условия - сместа я нямаше, а душката беше е по-разширена.

Нанков обаче увери, че щом времето се оправи, много бързо ще се пристъпи към работа, защото организацията е създадена. "Но глобалната ни цел и политика е след няколко години да не говорим за дупки", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови