Наказват двама прокурори и 12 следователи заради забавени дела

OFFNews 18 март 2014 в 16:07 1149 0

Срещу двама прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКС) и други 12 следователи от Националната следствена служлба (НСлС) са образувани дисциплинарни производства.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Искането за наказание е в резултат на проверка, която установила системно забавяне на разследването по дела. От прокуратурата не уточняват за кои дела става въпрос. Образуваните дисциплинарни производстна срещу двама прокурори са свързани със системно неспазване на сроковете и масови забавяния при произнасяне на възложевите им дела и преписки, уточняват от пресцентъра на прокуратурата. 

През ноември 2013 година главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна комплексна проверка на дейността на НСлС. Ревизираният период обхваща времето януари 2011 – октомври 2013 г., а проверката е извършена от 13 прокурори от Върховна касационна прокуратура и Апелативните прокуратури в страната.

Проверени са дейността на всеки следовател и работата по всяко конкретно дело. Освен наказания обаче има и поощрения. Седем следователи са получили служебна благодарност за отлични резултати в работата.

В началото на годината главният прокурор освободи всички досегашни завеждащи специализирани отдели в НСлС. 

Новият шеф на Следствието Евгени Диков е предложил на главния прокурор проект за нова структура на Службата в съответствие с Плана за действие на Прокуратурата. Предложението включва свиване на броя на отделите и оптимизиране на специализацията на следователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови