Най-старите коли аут от идеалния център на София от петък

Живеещите в района и хората с увреждания ще подават молби до ЦГМ, ако нямат стикер за платено паркиране

OFFNews 27 ноември 2023 в 10:41 12041 4

Малък ринг

Снимка Столичен общински съвет

Над 30-годишните коли на бензин и над 20-годишните с дизелови двигатели няма да могат да се движат в идеалния център на София от петък. 

Ограничението от 1 декември се отнася за колите, чиято дата на първа регистрация е до 1 юли 1992 г. с бензинови двигатели и до 2002 г. за дизеловите, се отнася за зоната, наречена "Малък ринг". 

Тя е затворена между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, ул. "Опълченска" и бул „Сливница“. 

Забраната ще е в сила до 1 март, а целта е да се облекчи замърсяването на въздуха през студените и мъгливи месеци. 

Включването на централните части на града в рамките на нискоемисионните зони "прекъсва" най-пряката автомобилна връзка между западните и източните квартали на града, като по този начин намалява привлекателността на придвижването с личен автомобил. 

Изключения има за хората, които живеят в идеалния център. При наличие на издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на платените зони в града, няма да има нужда да се подава заявления, като данните на гражданите и автомобилите им ще бъдат автоматично отчетени в работата на контролиращата система. Ако граждани, живеещи в рамките на нискоемисионните зони нямат издаден такъв стикер, те ще трябва да подават молба до ЦГМ, за да бъдат изключени от забраните. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до 2 броя автомобили, с които да преминават през зоните, предвижда наредбата за нискоемисионните зони в София. 

Тя бе подготвена от екипа на кмета Йорданка Фандъкова. През лятото на миналата година „Демократична България“ поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, които бяха приети в края на 2022 г. 

Те предвиждат най-старите коли да не могат да преминават и през "Голям ринг" - оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“ от 1-ви декември 2025-а година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

4

edin slep

28.11 2023 в 18:32

Добро начало, някои коли като минат по улицата спирам да дишам за 15-20 секунди, та да се разкара малко задушаващата миризма. Представи си да си в задръстване с такава пред теб. Да се прилага и към камионите.

12032

3

Пенчо

28.11 2023 в 09:47

И кой ще контролира това?

12005

2

acad4o

27.11 2023 в 17:17

Напълно подкрепям. Не сме длъжни да дишаме тая отрова.
А който е засегнат да си купи малко по-нова кола (10-15 годишна) или да обикаля извън центъра или да ползва друг вид транспорт. В София поне има сносен обществен транспорт.

135

1

Far Rider

27.11 2023 в 15:48

Тези са луди! Ами това са 65% от колите!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика