Най-голямата българска сватба кандидатства за Гинес

OFFNews 23 юли 2017 в 20:06 10059 0

Най-голямата българска сватба кандидатства за Гинес

Снимка БНТ

Във великотърновското село Арбанаси днес беше поставен абсолютен рекорд, който вероятно ще бъде вписан и в книгата на Гинес - над 4500 души от цялата страна се събраха и станаха част от най-голямата сватба. Събитието ще бъде запомнено заради идеята - хиляди съмишленици заедно да пресъздадат старите български традиции, съобщава БНТ.

Изключително зрелищната беше и организация - младоженците и всички гости, облечени в автентични народни носии, седнаха на трапеза от бели месали дълга километър и половина, разположена на живописните поляни край селото.

Традицията повелява тежката българска сватба да почва с наддаване и крадене на булката. Младоженците Георги Георгиев от Луковит и Ива Янчева от Бургас се венчаха в храма на един от манастирите в Арбанаси, а после си казаха „Да" и пред хилядите гости, които ги посрещнаха на поляните край селото.

На събитието присъства нотариус, който удостовери наличието на рекордния брой сватбари. Над двеста фолклорни състава от цялата страна поздравиха младоженците, които посрещнаха гостите с боб сервиран в глинени паници, върху бели месали на земята.

Инициаторите на събитието от Сдружение „Лудогорение" заявиха, че има десетки желаещи влюбени двойки от цялата страна, които мечтаят за автентична българска сватба като тази.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови