Награждават 15 военни за помощта им при бедственото положение със снега в Смолянско

OFFNews Последна промяна на 15 май 2019 в 13:37 1107 0

Снимка Архив

15 военнослужещи ще бъдат наградени за участието им в спасителните действия във връзка с бедственото положение в област Смолян
през месец януари, съобщи правителствената пресслужба.

Правителството отпусна еднократна държавна парична награда за проявена лична доблест при изпълнение на обществен и граждански дълг на 15 военнослужещи от военно формирование 28330 – Смолян. Военнослужещите участваха в спасителните действия при усложнената зимна обстановка и обявеното бедствено положение в област Смолян през януари.

Предложените за награда военнослужещите са участвали в почистване на прохода Смолян-Пампорово, пробиване и почистване на прохода Смолян - Превала - Стойките и почистване на паднали дървета по 12 часа на денонощие при минус 15 градуса и непрекъснат снеговалеж. Една част от тях - шофьори, са извозвали останалия личен състав за почистване на проходите и са помагали за извличане на закъсала техника в снега, като са осигурявали и работата на останалата специализирана техника. Друга част от военнослужещите са провели спасителна акция до село Мугла за пробиване на пътя и снабдяването с продукти от първа необходимост, хляб, лекарства и горива за населението на селото.

Одобрените допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2019 г. за изплащане на паричните награди е в размер на общо 9000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови