Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Наградиха посмъртно убития български студент в Лондон

OFFNews 04 декември 2022 в 17:28 3130 1

Посмъртната награда за Габриел.

Снимка Павлина Трифонова/Нова тв

Посмъртната награда за Габриел.

Убитият в Лондон българин Габриел Стоянов, студент в британската столица, получи посмъртна награда от лондонската община Бромли, където е живеел, съобщава Нова тв. 

Общината го награждава с диплома "Честване на успеха", която се дава заради усилията му да се интегрира в британското общество и да започне да следва бизнес науки.

21-годишният Стоянов е нападнат от трима тийнейджъри и намушкан смъртоносно с нож на 4 ноември, докато се прибира към къщи със свой приятел. Тримата арестувани са на 14, 16 и 17 години. Според полицията петте момчета се засичат за около 5 минути в автобус и се скарват. Габриел и приятелят му слизат, а тримата се возят още две спирки, връщат при тях и ги нападат. Нападателите са били непознати.

Българинът бе погребан с цветя от любимия си английски футболен отбор „Арсенал“.

Момчета от фенклуба на тима бяха до неговата майка Марияна Петрова в трудните дни след неговата смърт. В траурната церемония се включи и българският свещеник в Лондон Добромир Димитров, който прочете и съболезнователно писмо от името на българската държава, подписано от посланик Марин Райков.

Стоянов ще бъде кремиран в Лондон. Половината от тленните му останки ще бъдат в британската столица, където ще се засади дърво, а с другата половина ще бъде направен същия траурен ритуал и в родния му град Варна. Така той ще има свое място и в България, и в Лондон.

На мястото на нападението му на лондонската улица „Бромли роуд“ хора продължават да носят цветя, а семейството му постави 21 балона. Майка му подари на всички хора, които ѝ помагат, малко ангелче с неговото име.

Тя се зарече да направи всичко по силите си, за да се промени нещо в британското общество и повече да не умират невинни млади хора. Наскоро две 16-годишни момчета бяха убити с нож в Лондон по едно и също време, а годишно във Великобритания се извършват над 40 хил. престъпления с остри предмети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови