Надзиратели и полицаи на протест под дъжда в София за по-добри заплати и условия на труд

OFFNews 12 юни 2022 в 13:20 2714 1

Протестът на затворническите надзиратели в София

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Протестът на затворническите надзиратели в София, 12 юни

Няколко стотин служители на затворите в страната протестират в София с искане за по-високи заплати и подобрени условия на труд. Под дъжда пред Министерството на правосъдието се събраха надзиратели от София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Враца, Кърджали, Ловеч. Организира ги Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ).

За увеличение на възнагражденията протестират в момента и служители на МВР пред сградата на ведомството в центъра на София.

"Протестираме, защото изминаха няколко бурни месеци на протести под друга форма без резултат, каза пред събралите се Цветан Михайлов - секретар на Управителния съвет (УС) на ССЗБ, цитиран от БТА. - Не сме очаквали някой да поправи негативните последици от миналото в първите шест месеца на едно ново управление, но не беше направен опит дори такъв процес да започне."

Той призова политиците да намерят необходимия разум и да приемат актуализацията на бюджета, изпълнявайки искания им.

Радослав Мартинчев - зам.-председател на УС на синдиката подчерта, че заплащането на нощния труд от 1,35 лв. на час за служител на разположение е унизително. Протестът няма да спира, докато не постигнем целите си, докато екипът на Министерството на правосъдието не изпълни поетите политически ангажименти към синдиката и удовлетвори нашите исканията, каза Мартинчев.

"Инфлацията изяде доходите ни! Къде е държавата в този процес?", попитаха служителите на затворите с издигнати плакати. На тях пишеше още "Искаме реформа, а не имитация", "С обещания затвор не се охранява", "Искаме увеличение, а не подаяние".

Протестиращите предстои да се отправят към Министерството на финансите, а след това и към Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!