Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Надя Хамами: Протестите ще продължат до падането на властта в Сирия

Лъчезар Вълев 09 януари 2012 в 15:43 4850 0

Пресконференция на сирийската общност в България, снимки: Сергей Антонов
Пресконференция на сирийската общност в България, снимки: Сергей Антонов

"Протестите ще продължат до падането на властта в Сирия.". Това заявиха представители на сирийската общност в България на пресконференция. 

Представителите на сирийската общност в България изразиха своята тревога от случващото се в Сирия. Според тях последните атентати са планирана стратегия на правителството, което цели да заобиколи по този жесток начин споразумението за ненасилие. Те споделиха, че протестите в Сирия са денонощни, връзката с техните близки става основно чрез социалните мрежи в интернет, тъй като стационарните телефони са изключени през по-голямата част на деня. Представителите на сирийската общност в България благодариха за подкрепата, която получават от нашето правителство и лично от Министъра на външните работи Николай Младенов, както и посланика ни в Дамаск Димитър Михайлов.

Надя Хамами, един от водещите активисти на сирийската опозиция в България, бе категорична, че терористите, за които говори властта в Сирия са именно членовете на правителството и техните приближени служители. Тя каза още, че протестиращите сирийски граждани в София са подложени на натиск от страна на сирийското посолство в България. "Системата е следната - заснемат протестите и после на стоп кадър идентифицират всеки един то нас. След това изпращат хора при семействата ни в Сирия, за да ги заплашват. Аз също съм била тормозена така", допълни Хамами. Представителите на сирийската общност у нас заявиха, че очакват подкрепа от България, тъй като страната ни е втората държава, след Франция, признала официално Сирийския национален съвет. Относно моментната обстановка в арабската страна те коментираха, че цензурата в Сирия е чудовищна. Там няма чужди журналисти, въпреки твърденията на властта за независима журналистика в страната. Наложени са и ограничения върху достъпа до интернет.

Азхар Аламор, сирийка, живееща в България от 1981 г., коментира, че от началото на протестите през март 2011 г. досега има хиляди сирийски бежанци, избягали в Йордания, Турция, където са около 12 хил., Ливан - над 2-3 хил. По думите на Хусеин Ибрахим, друг представител на сирийската общност у нас, от началото на протестите в страната ни са дошли около стотина бежанци от Сирия. Според него повечето от тях са младежи, които бягат от сирийската армия, защото там ги карат да убиват собствения си народ, ако не искат самите те да умрат. Относно наблюдателите от Арабската лига Ибрахим коментира, че след влизането им, преместват политическите затворници в казармите, за да ги крият. Ибрахим разказа и за случаи, при които политическите затворници са затваряни в контейнери и са пускани в морето докато минават наблюдателите от Арабската лига, само и само да не ги освобождават. По най-различни начини правителствените сили на Сирия се опитват да лъжат тези наблюдатели, дори стигнаха до там да сменят имената на районите и градовете, на населените места. Водят ги по места, където няма такива събития. Забраняват им да влизат по казармите. А междувременно убийствата продължават. Нямало никакъв ефект от тези наблюдатели. Освен това, въпросните наблюдатели са постоянно придружавани от представители на сирийското правителство и нямат право да ходят никъде без предварително предупреждение. "Скандално е,  че отговорникът на групата на наблюдателите е един генерал от Судан, към когото има обвинения за геноцид в страната. Може ли той да ръководи тази група", допълни Азхар Аломар. "Войниците вече са с цивилни дрехи и са транспортирани не с автобуси а с линейка на червения полумесец. Това е камуфлажът, който правителството използва пред наблюдателите, каза още Хамами. Специално за OFFNews Надя Хамами заяви, че протестите в София ще продължат до падането на властта в Сирия.

"Протестите ни стават все по-мащабни. Все повече хора се присъединяват към нас. Много българи също ни подкрепят, за което сме им благодарни и най-вече за това, че се дава гласност на проблема", каза тя. Хамами допълни, че засега сирийската опозиция в България не планира акции в градове извън София, тъй като представителите на сирийската общност там са много малко. Освен това,  много от тях присъстват на протестите в София. "Идват хора от Варна, Русе, Стара Загора и Пловдив. Очакваме също хора от сирийската опозиция в Румъния, тъй като в Букурещ не са разрешени протестите от самото сирийско посолство. Затова те изявиха желание да дойдат тук", допълни Хамами. Следващият протест на Сирийската общност у нас е планиран за 16 януари.

Демонстрациите срещу режима на сирийския президент Башар ал-Асад започнаха през март 2011 г. Досега в сблъсъци между демонстранти и представители на сирийската власт са загинали над 4000 души, като повече от 1000 са правителствени служители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews