Над половината от българите имат доверие на православната църква

OFFNews 07 февруари 2015 в 07:51 4261 6

Българската православна църква остана с високи положителни оценки през 2014 г. Изборът на нов патриарх през 2013 г. доведе до повишаване на доверието в Църквата. С изключение на известното влияние на скандали в края на 2013 г. тенденцията на отчетливо по-високо доверие се запази и до края на 2014 г.

Това се посочва в годишния обзор на „Галъп интернешънъл“. Книгата "Политическият процес и общественото мнение в България през 2014 г." излезе от печат преди дни.

Нивата на доверие и недоверие в Църквата през 2014 г. бяха сравними с данните от 90-те години, например, и дори по-високи.

Винаги когато става дума за доверието в Църквата, разбира се, следва да се отчита и постепенното намаляване на определящата роля на религията в редица европейски общества, включително и в българското.

Влияние оказва и епохата преди 1989 г., свързана с намаляване на обществената функция на Църквата в България.

Изследване на „Галъп интернешънъл“ през 2013 г., например, показва, че хората свързват Църквата с редица хронични проблеми. Въпреки това 2013 и 2014 г. показват устойчиво благоприятна обща структура на мненията за Църквата.

В 180 страници и 120 цветни фигури годишният обзор на „Галъп интернешънъл“ "Политическият процес и общественото мнение в България през 2014 г." обобщава тенденциите в общественото мнение в интересната 2014 г. Книгата може да бъде закупена в търговската мрежа на „Сиела“, партньорските обекти и интернет книжарници, като ciela.com и moblis.bg.

Освен за основните индикатори за доверие в институциите и други обществени авторитети, годишникът на „Галъп интернешънъл“ съдържа данни и за очакванията за икономиката и личните финанси, обществените реакции за проблемите с банките, кризата в Украйна и други въпроси, с които годината ще бъде запомнена.

Годишният обзор за 2014 г. стъпва основно върху ежемесечните, независими от външно финансиране, представителни за пълнолетното население на страната проучвания на общественото мнение, започващи от началото на 90-те години на XX век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!