Над 5000 на матура по литература днес

OFFNews Последна промяна на 29 август 2016 в 05:18 2334 0

5275 зрелостници ще се явят на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература.

Толкова са подали заявления, по данни на Министерството на образованието и науката.

Изпитният вариант ще бъде генериран в 5.30 ч сутринта в сградата на МОН. Това ще стане като журналист натисне клавиша, за да се избере вариант на комбинация от въпроси за матурата.

Зрелостниците ще влизат в изпитните зали след представяне на документ за самоличност (лична карта, паспорт, шофьорска книжка) и със служебна бележка за допускане до изпита. Те трябва да са заели местата си до 7.30 часа.

Задължително е да изключат телефоните си и да ги оставят при квесторите.

Изпитът се провежда в 175 училища в страната и започва в 8 ч. Той се състои от три модула. Зрелостниците ще работят върху първия в продължение на един астрономически час, след което ще запечатат в плик листа с отговорите си и ще го предадат на комисията.

След изтичането на определеното време ще получат втория модул, върху който може да работят също 60 минути.

За третия модул ще имат на разположение 2 астрономически часа.

Матурата по литература е първият задължителен държавен зрелостен изпит за дванадесетокласниците. Без положителна оценка по него и по втория задължителен ДЗИ те не могат да получат диплома за средно образование, която да им дава право да продължат обучението си във висше учебно заведение.

На матурата се явяват зрелостници, които не са издържали изпита на лятната сесия или при предишни сесии, както и тези, които не са се явявали.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит е насрочен за 30 август. Той е по предмет, избран от ученика. Заявления за явяване на него са подали 6983 души. 3179 от тях са избрали география, 2491 – биология, а 289 – английски език.

Изпитът ще се проведе в 215 училища. Той също ще е на модули, но с различен брой и различна продължителност за работа върху всеки модул, в зависимост от предмета.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 12 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови