Quantcast

Над 50 кърлежа извадиха от главата на дете след разходка в Южния парк в София

OFFNews Последна промяна на 21 май 2019 в 18:00 9663 0

Над 50 кърлежа са извадени днес от главата на дете след разходка в Южния парк в София. 

Кърлежите са извадени в Спешното отделение на Университетската болница "Лозенец", съобщи за БТА д-р Димитър Шандурков. 

Друго дете е имало по тялото си 20-30 кърлежа, обясни той.

Лекарят коментира, че не е имал подобни случаи в своята практика. Кърлежите са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести.

Д-р Шандурков съветва родителите да бъдат особено внимателни, да ползват репеленти за децата си и да не им позволяват да се движат в близост до гъсти храсти и високи треви.

В градските паркове и градини на Столична община са извършени двукратни обработки срещу кърлежи, съобщиха от СО. Обработките се извършват при окосени тревни площи и сухо време поне едно денонощие. Контролът за правилното прилагане и използване на препаратите (биоциди) периодично се извършва от Столичната Регионална здравна инспекция. Използват се препарати, одобрени от Министерство на здравеопазването. За пълна ефективност в действието на препаратите е необходимо поне 24 часа след пръскане времето да е без валежи. Наличието на влага и подходяща температура благоприятства развитието и размножаването на третираните организми.

Обработки са извършвани в Южен парк – 1, 2 част, Борисова градина, Градската градина, градина Докторски паметник, Северен парк и др. Направена е обработка срещу кърлежи и в зелените площи в районите Красно село, Възраждане, Оборище, Изгрев, Лозенец, Триадица, Илинден, Искър, Овча Купел, Люлин, Банкя, Панчарево, Кремиковци, Витоша, Връбница, Слатина и Подуяне.

На територията на останалите райони е започнало извършване на обработки и дейността продължава при сухо време. През април е извършена ларвицидна обработка срещу комари, както и дератизация, съгласно даденото предписание от СРЗИ във всички райони на Столична община.

График за изпълнение на обработките се публикува на интернет - страницата на Столична община и на видно място в районната администрация. Обработките се извършват рано сутрин до 10.00 часа, а срещу комари късно вечерта след 20.00 часа.

При получени сигнали от граждани на общински терени към районните администрации, местата се подават на фирмата изпълнител за допълнителни третирания.

Обработките на зелените площи в междублоковите пространства, се извършват по възлагане на районните кметове. Специализираният контрол се осъществява от експерти на Столичната РЗИ. Препаратите, които се използват, са разрешените съгласно нормативните изисквания.

Виж още за: