Над 4000 атлети на Софийския маратон днес, центърът на столицата ще е затворен за коли

OFFNews 14 октомври 2018 в 08:39 4037 0

Над 4000 атлети ще се включат в Софийския маратон днес. Представители на 48 държави са се записали за участие

Само в класическата дистанция на 42.195 км участниците са 550, сред тях ще има 12 много силни състезатели при мъжете и 6 – при жените. Това са елитни маратонци от Кения, Мароко, Уганда, Руанда, Тунис, Етиопия и др. В масовия старт на 3 км досега заявките са над 700 и се очаква да достигнат 1200. За първи път на Софийския маратон ще присъства делегат на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Португалецът Карло Кардосо ще инспектира трасето и цялостно ще оцени организацията на състезанието, което кандидатства за категория „bronze level” в ранглистата на най-прочутите световни маратони, съобщи Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет и председател на фондация „София – европейска столица на спорта“.

Герджиков призова за толерантност и разбиране от страна на гражданите във връзка с причинените неудобства от промените в движението на част от булевардите по трасето.

„Всеки град има подобно събитие и е горд със своя маратон. Нека отдадем заслуженото на атлетите и да ги приветстваме“ – каза още Герджиков.

Организатори на Софийския маратон са Столична община, фондация „София – европейска столица на спорта“, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА.

Наградите

Наградният фонд е внушителните 63 000 лв. плюс 20 000 лв. джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им – по 4000 лв., класиралите се на трето място – по 2400 лв. и т. н. до десетото място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-то място на 21 км и на 10.5 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За трета поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в маратона. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон ще определи шампионите на 42.195 км., съобщи президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов.

Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км.

Центърът на София ще е затворен за коли

Спортното събитие ще се състои от 10.00 до 16.00 ч. днес по следния маршрут: старт при северозападното пътно платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" пред националния стадион "Васил Левски", по северозападното пътно платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", по ул. "Проф. Фритьоф Нансен", наляво по тротоара на бул. "Патриарх Евтимий", наляво по източното пътно платно на бул. "Витоша", наляво по западното пътно платно на бул. "Пенчо Славейков".

От там участниците ще продължат надясно по северното пътно платно на бул. "България" до бул. "П.Ю.Тодоров", обратно по южното пътно платно на бул. "България", надясно по бул. "Петко Каравелов", наляво по бул. "Арсеналски", наляво по бул. "Черни връх", надясно по югоизточното пътно платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", надясно по западното пътно платно на бул. "Драган Цанков" до ул. "Митрополит Кирил Видински", обратно по източното пътно платно по бул. "Драган Цанков", надясно по югоизточното пътно платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви"до Орлов мост, преминава по пешеходната зона, по северозападното пътно платно на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до Национален стадион "Васил Левски", където е финалът.

Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства от 00.00 ч. до приключване на маратона по трасето му.

Променят се частично и маршрутите на автобуси с номера 9, 72, 75, 76, 84 94, 102, 184, 204, 505 и 604, както и на автобусна линия 10ТМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови