Над 3000 души в защита на правителството, изгониха депутат от БСП с картонче от ДС

Тук не е Москва, скандира множеството пред храма Александър Невски

Йоана Георгиева 21 юни 2022 в 19:07 28576 2

Шествие

Снимка Йоана Георгиева

Шествие в подкрепа на правителството.

Повече от 3000 души отидоха на шествието в подкрепа на правителството на Кирил Петков още в началото на събитието.

То се провежда зад парламента, за да се избегнат сблъсъци с контраинициативата на "Възраждане", която е на площада пред Народното събрание.

На мястото има много полицаи, също и линейка и пожарна кола. Звучат песни на "Подуене блус бенд".

"Вярваме, че кабинетът Петков е застанал зад ясно разписано коалиционно споразумение и му е необходим пълен мандат. Искат да го прекратят ГЕРБ, ДПС, ИТН и копейките. Не искаме ГЕРБ, не искаме ДПС, не искаме ИНТ и "Възраждане", каза първата ораторка на трибуната до катедралата "Св. Александър Невски".

Съпругата на премиера Кирил Петков - Линда, също дойде на площада да го подкрепи.

"Аз съм руснак, майка ми е рускиня, семейството ми е пряко свързано с войната в Украйна. Майка ми е била преди много време под куршумите. Имам нещо да кажа: Путин е военнопрестъпник, неговата война е античовешка. Ние нямаме място в империалистическа Евразия, нашето място е в Европа. Искам лично да благодаря на Кирил Петков, че ни откъсна от "Газпром", каза екоактивистът Андрей Ковачев.

Според него ИТН са съучастници в престъплението заради оттеглената подкрепа за кабинета.

Депутатът от БСП Емил Георгиев бе помолен да си тръгне от протеста, тъй като “агенти на Държавна сигурност не са добре дошли на тези протести”.

Георгиев е председател на политически клуб "Екогласност", която е коалиционен партньор на столетницата. При проверка на кандидатите за местните избори през 2007 г. той бе огласен от Комисията за досиетата като секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност към ОУ на МВР във Видин с псевдоним "Станислав".

И днес на митинга е бащата на премиера Петко Петков.

"Не искам речи да държа, аз съм тук заради Кирил и много хора ще кажат - ето бащата защитава сина си. Не - това е общото между нас. Ние сме тук заради децата си, заради тяхното бъдеще", каза той.

"Наричат ни фашистка измет. Но тези хора са едни и същи, водят ги с автобуси, те докарват хора с татуировки SS, но нас ни наричат фашисти. И ако някой е фен на Путин, но случайно е тук, той е в когнитивен дисонанс, мястото му е от другата страна", каза Кирил Чуканов, един от организаторите на шествията за Украйна.

Според него МВР системно се държи така, сякаш България не е държава от ЕС и НАТО.

"Не е хубаво да има избори, обаче путинистите не са толкова много, те ще се скарат за гласовете си, когато се появи този проект на Янев и Копейкин. Силата, която може да ги спре, която като европейска страна може да запази България, това сте всички вие", добави той.

Протестиращите скандират: "Тук не е Москва!"

"Братя и сестри граждани, остарях тук на протестите! Ние сме българското общество, ние сме истинските патриоти, ние сме тези, които сме бъдещето на България. Не позволявайте на троловете да ви вземат родината", каза Манол Пейков.

Думата взе проф. Калин Янакиев.

"Някои от вас казват - докога? Знаете ли какво ще ви кажа: демокрацията е постоянно усилие, тя не е нещо, което настъпва като доброто време. Тя е нещо, което зависи от нас. Вярно е, че през всичките 33 години на нас противостои една и съща маса от политически уроди, които се преливат едни в други. Когато в същото това време българската мафия си носи лидера и буквално се показа зад маските на своите проксита на онзи странен гологлав човек от диванчето, които никога не са си говорили с него. Когато този от Банкя се коалира с него, а щяха да се изчегъртват. Този път трябва да гласуваме, за да имаме поне 121 депутати, които могат да противостоят на злото в Москва. Умни и красиви ни наричат! Да, вярно е! Сравнете ги с тези, които са на отсрещния площад! Вижте тяхната озлобеност, техния русофилския патриотизъм! Не бива повече да ги допуснем. Ако съборят правителството, трябва да се мобилизираме и да поставим поне 121 депутати", каза той, а думите му бяха посрещнати със силни силни аплодисменти.

Пред множеството говори и Елисавета Белобрадова от "Демократична България", която е по-известна с псевдонима си Летящата Козила Ерато.

"Утре не решаваме дали едно правителство си отива. Утре ще се реши дали идват нови избори, които всички вие не искате. Защо е нужен парламентаризмът? Защото след падането на правителството ще си отиде и парламентът. Защото всички закони, които прокарахме, ще потънат в безвремие. Законодателството ни е необходимо, за да можем да направим истинските промени, да се заемем с демографска криза, с плана за възстановяване", каза тя.

На площада дойде и Никола Минчев, който бе свален от председателското място в НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Той благодари на демонстрантите.

"Оставяте ме безмълвен, толкова съм благодарен", каза той при силните скандирания на името му от хората на площада.

Според него тази подкрепа и силата на гражданското общество са гаранцията, че в нашата държава в крайна сметка справедливостта ще възтържествува.

На въпрос какво ще се случи утре той каза, че гласуването е насрочено за 19:10 ч, а изборът на нов председател на парламента ще е сутринта в 9:10, ако има номинации.

В края на митинга се включи и премиерът Кирил Петков.

"Докато сме всички заедно и сме толкова много, не могат да ни превземат", каза той.

Петков благодари на всички присъстващи.

"И, приятели, още едно нещо - днес и вчера, и утре вие сте важните. Никога няма да предадем каузата, България ще бъде там, където трябва да бъде! До скоро! До утре!", каза той под овациите на множеството на площада.

Думата взе и вицепремиерът Асен Василев.

"Ние сме тук заедно и това ни прави силни. Няма да се откажем, докато не си направим страната нормална хубава европейска държава и искам страшно много да ви благодаря, защото има моменти, когато ни е много трудно. Мислим си не е ли по-добре да се откажем и истината е, че всички хора тук сте причината да се борим за България", каза той.

Абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

2

fiki

22.06 2022 в 01:35

за днес не стигнаха рублите, но утре се очаква народният да е пак автогара, и пак ще сме 100 пъти повече

5827

1

pisnamiotmutri

21.06 2022 в 22:14

Доста бяхме. Утре ще сме 10 пъти повече. Заедно срещу мафията!