Над 1600 свободни места в гимназиите в София за трето класиране

Незаети бройки има в СМГ, НПМГ, ТУЕС и езиковите гимназии

Александра Маркарян 25 юли 2022 в 18:33 11560 0

Софийската математическа гимназия

Снимка Александра Маркарян, архив

Софийската математическа гимназия

Над 1600 са свободните места в гимназиите с прием след 7. клас след второ класиране.

Днес Регионалното управление на образованието в столицата публикува пълния им списък, а от ден, два списъците са факт и в други градове.

В столицата свободни бройки има в най-желаните училища, включително Софийската математическа гимназия (СМГ), Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет в София (ТУЕС), Националната природо-математическа гимназия (НПМГ), 91. Немска езикова гимназия, 73 СУ „Владислав Граматик“ (т. нар. Втора немска) Първа и Втора английска езикова гимназия, 9. Френска езикова гимназия. Едно място има и в 164. Испанска езикова гимназия (в паралелката с първи чужд език испански и втори – френски).

СМГ отново с най-висок минимален бал за прием след VII клас

Бройки има и в Софийска гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Христо Ботев“, Националната финансово-стопанска гимназия.

Не липсват места и в 32-ро, 22-ро, които също са напред в желанията на много ученици.

Пълния списък с местата по паралелки и пол (там, където има квоти за момчета и момичета) вижте в сайта на РУО-София-град ТУК (файлът е озаглавен "СВОБОДНИ МЕСТА ЗА ТРЕТИ ЕТАП НА КЛАСИРАНЕ ПО ПАРАЛЕЛКИ С КОДОВЕ ПО УЧИЛИЩА,ПРИЕМ В VIII КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 2022/ 2023 ГОДИНА" и е публикуван на 25.07.2022 г.).

Рискованият момент при кандидатстването на трето класиране е, че ученикът трябва да се отпише от училището, в което е бил приет на първо или второ класиране. Изтегляйки оригиналните си документи, мястото му вече не се пази, а няма как по официални канали да разбере дали за желаното училище на трето класиране не кандидатстват други ученици с по-високи балове от неговия. Така може да се окаже, че е загубил сигурното си място и не е приет другаде.

Родителите и учениците обаче нямат много време, за да решат. Те имат само два дни за подаване на нови заявления за кандидатстване - 26-и и 27 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови