Над 1000 сънародници в чужбина стават студенти у нас

OFFNews Последна промяна на 29 май 2017 в 12:35 1283 0

1 135 места за обучение на македонски студенти и хора с българска националност и живеещи в чужбина е утвърдил Министерският съвет, съобщи пресцентърът на МОН.

Тези студенти учат при условията, при които и родните студенти - обучението им е субсидирано от държавата, а те заплащат таксата за български студенти.

Бройките се утвърждават всяка година съгласно две постановления - 103 и 288. По едното идват сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово, Казахстан и др, по другото - граждани на Македония.

От 1 135 места 66 са за педагогика, 124 са за икономика, а приетите ще учат  в УНСС, Икономическия университет във Варна, Пловдивския и Югозападния университет. 68 са местата за информатика и компютърни науки, 67 - за комуникационна технника. 81 са бройките за медицина, по 28 - за дентална медицина и фармация. 69 са те за филологиите, 47 - за архитектура, строителство и геодезия.

Предвижда се и прием на 20 докторанти.

Приемните изпити започват на 16 юни. Първият ще бъде в Казахстан. Те приключват на 31 юли, с изпит в Румъния.

Изключение правят изпитите за висшите училища по спорт и изкуства, които ще бъдат в края на август и началото на септември. Кандидатите държат тест по български език и литература и история на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови