Quantcast

Над 1 млн. болни трябва да чакат на опашка заради нов код

OFFNews Последна промяна на 07 август 2014 в 11:55 3819 2

Рецептурна книжка.

1 030 401 болни българи трябва да се наредят на опашка пред районните здравни каси, за да презаверят рецептурната си книжка с новите четиризначни кодове. Те имат срок до края на този месец.

Новият четиризначен код по международната класификация на болестите (МКБ) беше въведен в края на миналата година, а за презаверяването на книжките беше даден срок от 9 месеца - от 1 декември 2013 г. до края на август тази година. Допълнителният знак уточнява детайли за диагнозата на пациента.

До 1 август са презаверени 1 270 503 рецептурни книжки на хронично болни пациенти, а общият им брой е 2 300 904, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За новия код пациентите първо трябва да отидат при личните си лекари, които да извършат прекодирането, а след това да презаверят рецептурните си книжки в съответната районна здравна каса до 31 август 2014 г.

Пред столичната здравна каса от дни се извиват опашки и извън офиса. Салонът на приемната на столичната каса на ул. "Енос" 12-14 е изключително малък. В София има и изнесени офиса в “Младост”, “Люлин”, “Подуене”, “Надежда” и “Красна поляна”.

Изключение има за 14 заболявания, за които не е необходима презаверка на рецептурната книжка.

Това са скарлатина (A38); злокачествено новообразувание на простата (С61); злокачествено новообразувание на бъбрека, с изключение на бъбречното легенче (С64); вроден дефицит на фактор VIII (D66); вроден дефицит на фактор IX (D67); болест на Паркинсон (G20). В списъка са още множествена склероза (G35); есенциална първична хипертония (I10); предсърдно мъждене и трептене (I48); бронхит, неуточнен като остър или хроничен (J40); хроничен бронхит, неуточнен (J42); езофагит (K20); остър тубулоинтерстициален нефрит (N10) и хиперплазия на простатата (N40).

Презаверка на рецептурната книжка с четиризначен МКБ-код се изисква и в случаите при издаване на нов протокол за лекарства или при вписване на нова диагноза в рецептурната книжка, напомнят от НЗОК.

Отпускане на лекарствени продукти по протокол ще може да се извършва на рецептурни бланки, съдържащи тризначни кодове до края на септември. Те също трябва да бъдат презаверени, но срокът е с месец повече, защото процедурата е по-сложна и понякога отнема дни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2014 в 13:25

Бюрокрацията и ниското ниво на обслужване на касата е нетърпимо. Попиляха маса пари за изграждане на електронна система - резултат нулев. В кой век живеем. Може да има електронни разплащания, можем да пазаруваме от щатите по електоронен път, само нашите бюрократи продължават да ни редят по опашки. Да си измислят заверки, да се правят на интересни с кодекс на клиента и прочее подобни глупости, нарушаващи закона. Чиноника е над закона, над морала, над негласните правила. Чиновникът е всичко. И ще е така, докато няма конкуренция на касата, докато нямаме електронизация в здравеопазването, ама реална. Няма да стигат парите, защото реално не се знае кой колко и защо потребява, за какво, къде и кога.

07.08 2014 в 13:02

има 2 милиона и 300 хиляди хронично болни в страна от 7 милиона? и как да има пари в здравната каса. няма такъв абсурд :D