На ясла и градина в извънредна обстановка - какви медицински документи са нужни и как да ги получите

OFFNews 09 септември 2021 в 11:53 3775 0

Снимка Pixabay

Няма промяна в изискванията за медицинските документи при постъпване в детски ясла и градина в условията на извънредна епидемична обстановка, съобщиха за OFFNews от дирекция „Образование“ към Столична община.

Според публикуваните насоки, за децата, които са новопостъпили, се изискват следните документи и изследвания:

- здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар;

- еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина;

- изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина;

- данни от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта; (деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите)

- декларация от родител, че детето не е било в контакт със заразно болни и няма признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

За децата, които възобновяват посещенията си в детско заведение:

- при отсъствие на детето от детската градина за повече от 30 дни по епидемични показания се представя еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии, а при отсъствие за повече от 2 месеца - еднократен отрицателен резултат за чревни паразити.

- декларация от родител, че детето не е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

Как се получават здравно-профилактичните карти?

Заради пандемията миналата година беше създадена възможност картите да бъдат изпращани с електронна поща от личните лекари до съответното детско заведение. Работи ли тази мярка?

„Не разполагам с електронните адреси на яслите и детските градини и няма как да изпращам картите по имейл. Освен това в практиката си имам близо 1000 деца, подобен ангажимент отнема много време, а имам достатъчно пациенти. Картите могат да се получават лично до декември 2021 г. Предупреждавахме родителите да не отлагат за последния момент, за да няма струпване, но голяма част от тях идват едва когато стане крайно наложително. Въпреки това сме създали организация, за да не се събират повече чакащи пред кабинета“, каза за OFFNews д-р Елка Кацарска, специалист по Детска болести и общопрактикуващ лекар в VII ДКЦ в столицата.

Тя напомни, че със здравно-профилактичната карта се дава и документ за извършените ваксинации от Имунизационния календар, без които детето не може да постъпи в ясла или градина. По думите ѝ изоставането заради пандемията е компенсирано, но все още има единични случаи и родителите трябва да побързат да заведат децата си за имунизация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови