На Антарктида няма да избухне ковид епидемия

OFFNews 26 декември 2020 в 12:31 2293 0

Коронавирусът стигна до Антарктида, защото там има хора, а хората боледуват от COVID-19. Вирусът стига там, където се пропукат мерките за изолация, както са се пропукали при чилийците, въпреки че са военни.

Това коментира проф. Христо Пимпирев по Нова тв. Той не очаква на ледения континент да има епидемия, защото разстоянията между отделните бази са големи и придвижването до тях трудно. 

Заразата е обхванала чилийската база, най-близката е на стотици километри от нея, стига се с кораб, обясни проф. Пимпирев.  Той увери, че случилото се няма да се отрази на българската програма. 

„Ние пътуваме с испански кораб. Съобразяваме се изцяло с епидемичните мерки, въведени от испанската полярна програма, както и с чилийската, тъй като нашите полярници ще минат през Чили. Така че те трябва да имат тест преди да излетят от България, който да важи 72 часа и да кацнат в Чили. В Чили отиват изолирани 14 дни в хотел в Пунта Аренас, откъдето ще вземат кораба. Това е най-южният град на Чили, на Магелановия проток. На десетия ден ще им бъде направен тест и ако е отрицателен, направо на кораба. Не виждам как ще попадне вирус при нас“, обясни проф. Пимпирев. 

Самият той ще ръководи групата, в която има и лекар, дистанционно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!