На 17-ти преговаряме с Турция за превозите, работим за ново споразумение

Нели Чолашка 13 февруари 2014 в 17:40 2632 1

Данаил Папазов, министър на транспорта.

Данаил Папазов е поканен на 17 февруари - понеделник, за преговори с турския транспортен министър, за да се разреши проблемът с транзитните превози между двете държави. 

Той съобщи това в парламента на среща с депутати от транспортната комисия и представители на превозвачите в България.

Папазов уточни, че и Турция иска нов подход и трайно решаване на проблема. Той ще постави отново и въпроса за пълна либерализация за транзитните превози между двете държави, от което България печели повече. 

Министърът отива с 4 искания и от 3 няма да отстъпи - повече транзитни разрешителни за българските превозвачи, всички разрешителни да бъдат включени в електронната система на турската администрация, както и да се преразгледат превозните документи, които се изискват от турската страна и те да са по международен стандарт.

Ако не бъде постигнато съгласия с Турция, ще анулираме разрешителните за турските превозвачи, уточни Папазов в отговор на въпрос какво ще стане, ако турците отново ни извиват ръцете.

Турция се ползва с 250 хил. или близо 10 пъти повече разрешителни за превозвачите си от България по силата на споразумение между двете държави от 1977 г.

През последните години Турция непрекъснато обещава отстъпки за Българи, но после не изпълнява ангажиментите си.

След пореден спор между двете държави и анулиране на разрешителните за превозвачите в началото на този месец се стигна до блокиране на българо-турската граница за ТИР-ове тази седмица. От снощи движението е възстановено.

България ще предложи от своя страна връщане на ДДС за Турция и за всички международни превозвачи при зареждане на бензин в България. Ще печелим от акциз върху горивата, уточни транспортният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови