МВР вече ще знае къде сте, къде сте били и с кого сте си говорили в последните 6 месеца

От днес полицията има неконтролиран достъп до трафичните данни от мобилните телефони

Георги А. Ангелов 24 март 2020 в 17:40 57059 5

От днес МВР може да знае къде се намираме и къде сме се били през последните 6 месеца. Ще знае с кого и кога сме говорили или сме си писали есемеси, както и през какво устройство е ставала тази комуникация.

Това става възможно благодарение на Закона за извънредното положение за борбата с коронавируса, с който беше променен и Законът за електронните съобщения, а промяната може да остане и след отмяна на режима. Пакетът от законови промени беше обнародван днес в Държавен вестник. Досега право на достъп до трафичните данни от мобилните телефони се даваше на разследващите органи при подозрения за тежки престъпления след решение на районен съд. От днес при подозрение за нарушаване на карантина право да искат извършване на справка за данните имат Главна дирекция „Национална полиция“, Столичната дирекция на вътрешните работи и областните дирекции на Министерството на вътрешните работи. Операторите са длъжни да им дадат тази информация и това не подлежи нито на съдебен, нито на някакъв друг контрол. 

Начинът, по който е направена промяната в закона, не дава гаранции, че следенето чрез трафичните данни няма да продължи и след извънредното положение.

Полицейски произвол

“Това, което е в сила от днес, представлява откровен полицейски произвол. Всеки полицай би могъл да получи чрез своите началници достъп до това с кого контактуваме, колко продължително, кога, къде и как се предвижваме”, коментира пред OFFNews адвокат Михаил Екемджиев. “Операторите са длъжни 6 месеца да съхраняват трафични данни. Сега в промяната пише, че те са длъжни незабавно да предоставят на органите - МВР, СДВР… Оттук нататък на нас ни остава да вярваме, че едни доблестни мъже под пагон ще бъдат изключително честни, че сами ще се контролират, сами ще се цензурират и ще спазват духа и буквата на закона и той ще бъде прилаган само спрямо лица, за които има съмнение, че се отклоняват от мерките на карантина или по друг начин бойкотират ограничителните мерки за разпространението на коронавируса”, обясни Екемджиев.

Той обаче смята че промените дават голяма възможност за злоупотреби. “Нагледали сме се и сме се наслушали на скандали, свързани със злоупотреба със специални разузнавателни средства и изтичане на информация. Принципът е, че властта, свързана със силовите структури, не просто се възползва докрай от всяка дадена им законова възможност, но често минава границата, прекрачва ръба на закона, влизайки в нашите права и свободи. Да вярваме, че МВР ще се самоконтролира е илюзия”, заяви Екимджиев.

Следенето няма да има голям ефект за ограничаване

Източници от телекомуникационен оператор смятат, че безконтролното следене, чрез трафичните данни няма да има голям успех за ограничаване на карантинираните да ходят, където си поискат. Едната причина е, че трафичните данни дават локализация с точност над “няколко десетки метра” от телекомуникационната клетка. Ако човек е слязъл от вкъщи до комшията на втория етаж или до кръчмата на партера в блока, клетката трудно ще го хване. Освен това мрежата засича телефони/сим карти. Не хора. Напълно възможно е телефонът да е на едно място, човекът - на друго. Освен това локализацията по трафични данни не работи, ако следеният използва не стандартните функции на телефон, а софтуерен месинджър, особено такъв с криптирана връзка.

Може да бъде спряно от Конституционен съд

Това, което е гласувано е изпускане на лошия дух от бутилката, който много трудно ще бъде вразумен и върнат обратно, ако не се реагира незабавно, например - сезиране на Конституционния съд от оправомощените субекти, смята адвокат Екимджиев. Сезирането може да бъде направено от президента, главния прокурор, една пета от народните представители и националния омбудсман. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2500

  4

  Mladen900

  24.03 2020 в 23:44

  По сервизите за телефони в Студентски град продават за по 30-40 лв анонимни сим карти / най-вероятно регистрирани на мангали бушони / . Сърдечно ви съветвам да си вземете такава докато се нормализира положението, за да ви е спокойно на главата. Нормалните телефони ги оставете в къщи на нощното шкафче като примерни граждани.

  3013

  3

  FUBAR

  24.03 2020 в 21:37

  Докато стадото носеше маски, вълкът си плетеше кошницата.

  17158

  2

  aviatora

  24.03 2020 в 19:50

  Ама те знаят много отдавна, но и ние знаем какви бандюги ни управляват!

   
  X

  Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)