МВР ще следи на пътя с камери, без значение дали сме нарушили скоростта или не

OFFNews 14 май 2018 в 14:39 5547 0

МВР ще следи на пътя с камери, без значение дали сме нарушили скоростта или не

2.6 млн. лв. без ДДС ще плати МВР за купуването на нови камери за скорост. Това става ясно от обявена от ведомството обществена поръчка. 

Любопитна подробност в изискванията към системата за контрол на пътя е тя да може да съхранява данните и на автомобили, които не са нарушили ограничението в скоростта. Съхраняваните данни ще са включват регистрационен номер, дата, час, място и посока на движение, като това ще представлява база данни за "справки по различни критерии".

Тази информация ще може да се предава чрез 3G/4G-връзка, но също така ще може да бъде изтегляна и чрез USB порт, SD card, Internet порт.

Изискването е камерите да могат да измерват скорост, да заснемат и разпознават регистрационния номер на автомобила на не по-малко от 95% от всички нарушения на скоростните режими. Трябва да могат да засичат скорост при не по-малко от 250 км/ ч.

Системата ще може да предоставя данни за това къде е извършено нарушението с точни GPS координати, точен адрес, ако е засечено в населено място, дата и час, съществуващо ограничение на пътния участък, превишението на скоростта, индивидуален номер на снимката, посока на движение на автомобила и вида на колата. 

При регистриране на нарушение полицаите ще могат да допълват данни и едва след това системата ще генерира електронен фиш. 

Тези, които не са извършили нарушения обаче, ще влизат в обща статистика, която ще предоставя данни за брой преминали превозни средства, видовете им, справка за статуса им и какъв брой от колите са с чуждестранни номера.

МВР залага изискване тази информация да се съхранява минимум 24 месеца. 

Намеренията на МВР да съхранява лични данни, които не са свързани пряко с престъпления, започнаха с поредица от поръчки на камери и системи за наблюдения на границата. От ведомството вече си поръчаха система за лицево разпознаване, която да идентифицира физически лица в реално време. Тази система ще позволява да бъде използвана и по време на мащабни събития като протести например. Това на практика дава възможност на органите на МВР да извършват видеонаблюдение с възможност за установяване на самоличност, което изцяло излиза от компетентостите на ведомството - в Закона за СРС тази дейност е вменена на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови