МВР обяви, че предприема мерки срещу ескалация на протестите

OFFNews 20 юни 2022 в 11:51 4000 1

Протест

Снимка Йоана Георгиева

Протестът в София на 16 юни

МВР предприема действия за предотвратяване на ескалация по време на заявените протести, съобщават от ведомството.

От там посочват, че разполагат с оперативна информация и множество сигнали за публикации в социалните мрежи, които призовават към ескалация на напрежението по време на планираните за тази седмица протести.

МВР е разпоредило проверка за установяване на лицата, които призовават към противоправни действия. Проверката ще обхване територията на цялата страна.

МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения, се казва в съобщението.

Протести в София в навечерието на вота на недоверие

Преди дебатите и гласуването от парламента на вота на недоверие към правителството в София се планират протести "за" и "против" политиката на кабинета.

Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен "Марш за европейска България - в защита на парламентаризма и демокрацията", организиран от инициативата "Правосъдие за всеки". 

Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник и в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие.

Във вторник пред парламента се организира и митинг на партия "Възраждане" с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори.

Протести са планирани и във Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови