МВР е задържало незаконно граждани по време на учението във вторник

OFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 19:55 5733 20

Снимка Булфото/Георги Палейков

Антитерористичното учение.

Задържането на граждани по време на антитерористично учение на МВР е незаконосъобразно, обяви Правната програма на Българския хелзинкски комитет.

Подобни незаконни полицейски действия и бездействия влекат отговорност на България за нарушение на Член 5 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – правото на свобода и сигурност, посочва правозащитната организация в прессъобщение, разпространено днес.

Публикуваме пълния му текст:

Във връзка с оповестената от медии информация за задържане на голям брой граждани за период от няколко часа по време на проведено от МВР на 22.03.2016 г. антитерористично учение, Българският хелзинкски комитет изразява следната позиция:

Като се вземат предвид фактите така, както са предадени от различни медии – косвено те бяха потвърдени от министъра на вътрешните работи, която опита да оправдае задържането с нарушаване на „правилата и периметъра“, каквото и да означава това – действията на МВР представляват незаконосъобразно задържане на граждани. В какви хипотези полицейските органи и ДАНС могат да задържат граждани е изрично уредено в чл. 72 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) и чл. 125 и чл. 127 от Закона за държавна агенция „Национална сигурност“ (ЗДАНС). В тези норми не е предвидено задържане за целите на провеждане на учение на органите на МВР и ДАНС. Никоя от предвидените хипотези на законно задържане в тях не съответства на фактическата обстановка по време на провеждането на обучението.

Дори да би попадало въпросното задържане за целите на учение в хипотезите на задържане по ЗМВР, то остава незаконно, доколкото не изглежда да са издавани писмени заповеди за задържане на задържаните, каквото е императивното изискване на чл. 74 от ЗМВР. Нарушени са и други процедурни гаранции при задържане – правото в случай, че не владееш български език, да бъдеш информиран за основанията за задържането на разбираем от теб език по чл. 72, ал. 3 от ЗМВР; правото да се свържеш с консулските власти на държавата си на произход в случай, че не си български гражданин по чл. 74, ал. 2, т. 6, б. д; правото да ти бъде връчена заповедта за задържане и да бъдеш уведомен за правата си по чл. 74, ал. 3 и ал. 6, а оттам и правото на обжалване пред съд законността на задържането по чл. 72, ал. 4; на защитник по чл. 72, ал. 5; правото да бъде уведомено за задържането ти лице, посочено от теб, по чл. 72, ал. 6.

Подобни незаконни полицейски действия и бездействия влекат отговорност на България за нарушение на Член 5 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) – правото на свобода и сигурност. Императивно изискване на Член 5 от ЕКПЧ е задържането да съответства на националното право. Отсъствието дори само на този елемент е достатъчно за Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да намери нарушение на Член 5 от ЕКПЧ.

Тревога буди и изявлението на вътрешния министър, Румяна Бъчварова, от 24.03.2016 г., че „[в] такова учение е нормално полицията да действа категорично, дори и по-строго“. В контекста на случая изводът е, че според вътрешния министър „строго и категорично“ трябва да се действа спрямо граждани и без законно основание за това. Доколкото свободата на придвижване е основно човешко право на гражданите, ограничаването ѝ е възможно само в строго определени със закон случаи и само когато е строго необходимо за преследваната законна цел, а не на основание на неясен и произволен принцип като „строго и категорично“. Изказването на министъра е, за съжаление, в разрез с върховенството на правото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2016 в 13:16

Б Х К се намесва в случая, дамо и единствено има оплакване от чужденци които ще стигнат до съда, тогава ще е неуместно да се оправдават пред шефовете си за бездействието. Все пак те са отговорни за много осъдителни присъди на държавата ни, много от които несъществени и направо престъпни.
За МВР това се очакваше, още щом разбрах че ще има учение по центъра, избързах за да не се окажа на "правилното" място. В това министерство цари огромен непрофесионализъм, арогантност и тотална неграмотност.
За всеки който гостува в България и не иска неприятности ще кажа, избягвайте ромските гета, чалготеките, черните джипове и какъвто и да е контакт с МВР, и ще си прекарате чудесно тук......

26.03 2016 в 11:43

Те и изборите се фалифицират незаконно толкова години, но какво от това? Народът плаща. Само народът.

26.03 2016 в 10:02

Май на някои им убягват значенията на думите. Неграмотност и авторитаризъм са различни неща.

Просто полицаите трябва да бъдат осветлени, какви са им правата и задълженията. Явно щом са задържали хора неоснователно се касае за системен проблем. До колко обаче са основателни тезите на БХК не знаем, защото изложението им е безкрайно неграмотно и слабо.

Та БХК могат да си наврат отзад тия тъпотии, дето са писали. Не знам кой им е представител тук, но мисленето не е от силните им страни. Липсва каквото и да е описание на фактологията по случая и произволно са вадени членове от закона, които най-вероятно нямат нищо общо със случката. Поредна излагация за БХК България. Не е случайна липсата на уважение у хората към тези неграмотни правозащитници.

26.03 2016 в 09:08

Айдее, пак толерастия!! Ако стане някоя беля защо МВР не е подготвено? Ако се подготвя - защо? Ами така е драги евробойци за правда! Не разбрахте ли, че атентатите в Европа са резултат от криворазбраната свобода, за която говорите и която изповядвате?! И спрете най-накрая да мрънкате!

26.03 2016 в 08:48

Явни симптоми на авторитаризъм.

26.03 2016 в 08:37

полковник, "службите на мвр" се събират на оперативка при главния противняк на Ре-Публиката - свинко банкянски. На някои от тях е "канен" заедно със съветниците му и цвинокио.
Какви флаери, каква предварителна подготовка, какви 5лв?
Като се сетя на онзи министър, който на времето кръстиха "мистир Бийн" или просто "Мими"... ми че той ТИТАН в сравнения с тези, че и с подходящото образование и практика към момента на министерстването му. А колко подигравки отнесе, незаслужено от гледна точка на сегашните келемета.

26.03 2016 в 04:52

ПЪРВИЯ ГРАЖДАНСКИ РЕФЛЕКС НА НОРМАЛНИЯ ГРАЖДАНИН В НОРМАЛНА СТРАНА Е ДА ИСКА ОСТАВКА НА ТАЗИ НЕКОМПЕТЕНТНА ШАНТАВЕЛА! НО! НО, ПОВТАРАЯМ АЗ, Г'ЛЕЙТЕ КО СТА'А В ТУЙ МВР - ВСЕКИ СЛЕДВАЩ МИНИСТЪР - ПО ГОЛЯМ ИДИОТ ОТ ПРЕДНИЯ. ТАЗИ ЛЕЛКА КОЯТО ВЕРОЯТНО РАЗБИРА САМО ОТ ЧУШКИ, ЗЕЛКИ, КАМБИ И ТУРШИИ БИ ТЯБВАЛО НЕЗАБАВНО ДА УВОЛНИ АНГАЖИРАНИТЕ С Т.НАР. "УЧЕНИЕ" КЕЛЕШИ ОТ ПРАВНИЯ ОТДЕЛ. ТЯХНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ПРИ ПОДГОРТОВКА И ПЛАНИРАНЕ НА МАНЕВРИТЕ ДА ИЗГОТВЯТ СПРАВКА, ФЛАЕР, ЗА ВСЕКИ ОТГОВОРНИК, КАКВО МОЖЕ, КАК МОЖЕ, И ДАЛИ МОЖЕ ПО ЗАКОН! ПО ЗАКОН! НА ТАЯ ОЧЕВИДНО НЕ И Е ДОШЛО И ДО ТИКВАТА, ЧЕ ТАКОВА НЕЩО Е ЧАСТ ОТ ПЛАНА ЗА ЕДНО УЧЕНИЕ! ДА УВОЛНИ КОГОТО ТРЯБВА И ДА СЕ МОЛИМ АКО Я МАХНАТ ДА НЕ СЛОЖАТ НЕКОЕ КУНЕВО ЛАЙНО! ЧЕ ТАМ СА БАШ ЛАЙНАТА! ЗЕЛЕНОГОРСКИ, ВЕЛЧЕВ, КОЙ ЛИ НЕ! КУНЕВИТЕ ЛАЙНА СА НАЙ ЗЛОВОННИ!

25.03 2016 в 22:38

Това че ура-патриотите се дразнят от БХК не значи че дейността им е вредна за България. Ама грижели се главно за циганите - ето на, докато си мислехте че проблемите на циганите не ви засягат, докарахме го и по-светлозелените да имат нужда от такава защита.

Ама споко. МВР неофициално ще пусне информация че задържаните са били криминално проявени, че сред тях е имало лица от арабски произход и че един от тях е бил във видимо нетрезво състояние.

И всичко ще е наред.

Прочее, не е зле МВР да публикува списък със "съществените" права на гражданите. Досега си мислехме че съществените права на гражданите са описани в законите, ама явно има нещо ново по този въпрос.

25.03 2016 в 22:25

Браво на БХК! Много правилна, аргументирана и силна позиция. Удивен съм, че има толкова негативни коментари.

В медиите излязоха съобщения, че неправомерно и незаконно са били задържани не само бъгарски, но дори и чужди граждани, и когато на единия са му връщали документите, по тях е имало кръв.

Незабавна оставка на тази жена! Големи каши забърка. Представете си, ако чужденците сега повдигнат въпрос по дипломатически път или съдят България в Хелзинки. Пак народа ще трябва да плаща глоби, наложени от Международния съд по правата на човека. Безобразие! Такъв слаб министър/ка МВР не е имало от десетилетия. Омерзен съм.

25.03 2016 в 22:20

Толкова ли е трудно да бъде забранена бхк? Ако е - просто ги пратете при идилци!