МВнР съветва българите: Без вувузели на Евро 2016

OFFNews 07 юни 2016 в 12:32 2519 0

Министерство на външните работи (МВнР) публикуваха препоръки към българите, които възнамеряват да пътуват в чужбина през предстоящия летен сезон или да отидат във Франция за Евро 2016.

Във връзка с летния туристически сезон и предстоящи пътувания в чужбина, Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани:

- да се информират предварително за актуалната обстановка в държавата на пребиваване и да спазват мерките за сигурност.

- да проверят предварително валидността на личните си документи и да ги съхраняват по време на пътуването.

- при пътуване с личен автомобил да спазват местните закони и правила за движение по пътищата, както и да заплащат съответните такси за ползване на пътната мрежа.

- да се съобразяват с правилата и определените места за почивка и къмпинг.

- да се запознаят внимателно с дадените съвети за пътуване за конкретната страна на интернет сайта на МВнР и да се регистрират предварително в услугата "Пътувам за" .

- при необходимост, да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към българските дипломатическите представителства.

От МВнР имат препоръки и към българите, които ще посетят Евро 2016 във Франция. "Основна грижа на организаторите ще бъде осигуряването на безопасността на участниците, местните футболни фенове и многобройните чуждестранни туристи, които ще посетят страната в периода на първенството", подчертават от министерството.

Ето какви са препоръките за българите, които ще посетят Евро 2016:

- бъдете подготвени за засилени проверки на личните документи и багажи - както по граничните пунктове на страната, така и при влизане в стадионите и „фен-зоните“ в градовете-домакини.

- изпълнявайте разпорежданията на полицията при проверки на документи, личен багаж и МПС, както и в случаи на кризисна ситуация.

- имайте предвид, че достъпът до стадионите ще бъде контролиран на два етапа - първоначална проверка за сигурност в периметъра около стадиона (физическа проверка на лица и личен багаж) и вторичен контрол на билетите и личните документи, преди самото влизане.

- обемистите лични багажи и забранените предмети (джобни ножове, остри предмети, фойерверки, големи чадъри, вувузели, алкохол) ще бъдат предавани на съхранение.

- лица без лични документи или с агресивно поведение няма да бъдат допускани.

- стриктният двустепенен контрол предполага по-ранно идване на самия стадион преди началото на мачовете.

- посетителите на т. нар. „фен зони“ за наблюдаване на футболните срещи ще бъдат също обект на засилени предварителни проверки при влизане. Обемистите лични багажи ще бъдат предавани на съхранение, а лица със забранени предмети (ножове, фойерверки, алкохол и др.), няма да бъдат допускани.

При необходимост /инцидент, заплаха и пр./, следва да се набира тел. 112 - единен европейски номер за спешни случаи. Той се избира директно, като след обаждането на оператор следва да се уточни видът на исканата помощ (полиция, медицинска помощ, пожарна, пътна помощ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови