МВнР проверява информация за трима загинали българи при катастрофа на хеликоптер в Кот д'Ивоар

OFFNews 11 септември 2021 в 23:17 4912 0

Снимка wikimedia

Министерството на външните работи проверява информация за трима загинали българи при катастрофа на хеликоптер Ми-24 в Кот д'Ивоар, съобщава БНР.

Съобщението за загиналите българи беше публикувано в сайта Pan.BG. 

Според официалната информация от министерството на отбраната на Кот д'Ивоар военният хеликоптер се е разбил в северната част на страната по време на разузнавателна мисия близо до границата с Буркина Фасо. Катастрофата е станала към 2 часа през нощта на 10 септември.

На борда на хеликоптера е имало петима души, всички са загинали. Министерството на отбраната на Кот д'Ивоар обаче не посочва в съобщението си националността на загиналите.

По информация на БНТ става въпрос за хеликоптер Ми-24, продаден от българската армия преди 5 години заради отпаднала необходимост и купен от българска фирма.

Отново по информация на БНТ тримата българи на борда са бивши военни от армията ни, които вероятно работят за фирмата купувач като инструктори за ползване на машината.

БНР съобщава, че България няма посолство в Кот д'Ивоар и информацията за загиналите българи се проверява от служителите в посолството ни в Нигерия.

Агенция Ройтерс отбелязва, че през последната година границата на Кот д'Ивоар с Буркина Фасо е опасна зона, тъй като там имаше няколко нападения от джихадисти, за които се смята, че са свързани с Ал Кайда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови