МРРБ: Ние не можем, но парламентът може да спаси "Бедечка"

OFFNews 09 септември 2016 в 19:10 7108 2

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви, че няма как да наложи мораториум върху строителството в старозагорския парк "Бедечка", но изрично уточни, че това може да стане с решение на парламента.

Спирането на строителството в живописната местност, в която има редица ценни растителни видове, бе поискано от екозащитниците от групата „Запазете Бедечка“ в писмо до министър Лиляна Павлова.

"Министърът на регионалното развитие и благоустройството не разполага с правомощия да налага мораториум върху строителството по Закона за устройство на територията (ЗУТ), както и да отменя или да спира действието на решения на общинските съвети и на заповеди на кметове на общини, с които са одобрени устройствени планове", заявяват от строителното ведомство.

Оттам уточняват, че прилагането на действащ устройствен план, съгласно чл. 135, ал. 6 от ЗУТ, се спира с издаване от кмета на общината на мотивирано предписание за изработване на проект за изменение на действащия план.

"Съгласно чл. 86 от Конституцията на Република България Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения, като законите и решенията са задължителни за всички държавни органи, организациите и гражданите. Това право на Народното събрание включва приемането на решения за налагане на мораториуми за застрояване върху определени територии, които може да бъдат и въз основа на гражданска инициатива, осъществена по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление", добавят от министерството.

Скандалът около "Бедечка" продължава вече от доста години. Големи части от парка са възстановени на частни собственици, а в градоустройствения план е предвидено в парка да изникне цял нов жилищен квартал. Наскоро от "Запазете Бедечка" разкриха, че зад инвестиционния проект, съсипващ горската местност, стои съпругата на главния архитект на града на липите Иван Кирчев. След като това стана публично достояние кметът на Стара Загора Живко Тодоров го освободи от работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови