Можете ли да живеете в такива условия? Ето общежитието на студент в СУ

OFFNews 03 октомври 2018 в 11:58 56799 5

Първокурсник в Софийския университет "Св. Климент Охридски" публикува снимки на стаята си в общежитието, в която трябва да прекара настоящата учебна година.

Стаята в блока не разполага дори с подова настилка. Дървената дограма е изолирана с тиксо, за да не влиза вятърът през фугите.

Общежитието, което е от семеен тип, е двустайно. В него са настанени 3 момчета. Едната стая е единична, а другата двойна.

В своята студентът заварил две легла, едното - без матрак. Посъветвали го да се обърне към домакина на блока, за да получи такъв.

Пратиха ме да взема един матрак, който беше на земята в друга стая на блока. Целият беше покрит с косми и мръсотии, сподели първокурсникът Боян Радев пред OFFNews.

Той е категоричен, че ще подаде жалба до Комисията по настаняване, за да бъде преместен в друга стая. Това може да се случи след 13 октомври, когато ще излезе второто класиране на студентите за общежитие. Ако получи отказ за пренастаняване, студентът казва, че е готов да заплати за ремонт на стаята, в която ще трябва да живее.

Студентите получават тази мизерия след истинска борба да се доберат до блоковете на Софийския университет в Студентски град. Тази година част от цената, която платиха, включваше дори излагането на личните им данни на показ - списъците с информацията кой в кой блок и стая е настанен бяха публикувани от Комисията по настаняване в интернет. Друга част от цената бяха многочасовите опашки, на които чакат, за да се настанят. А изненадата за някои беше, че са в стая със студенти от противоположния пол.

По повод гафовете в настанителната кампания преди дни ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков обяви, че основният проблем при настаняването на студентите в общежитията на ВУЗ-а е бил липсата на достатъчно стаи заради ремонтите и посочи, че се очаква те да приключат до 20 октомври.

Софийският университет и други университети правят ремонти. МОН и след това Министерският съвет осигуриха голяма сума, за разлика от друг път, за ремонт на студентски общежития. Нямаше как те да бъдат ремонтирани едновременно, защото няма как да освободим стаите от студенти наведнъж, така че се ремонтира поетапно и ремонтът не е свършил напълно, заяви проф. Герджиков пред членовете на Академичния съвет на Университета.

Ремонти текат в 57-и и 17-и блок в момента, а част от тях продължават вече 8 месеца. В други блокове - като този, в който е стаята на снимките - тепърва предстоят. Но дали той ще приключи до 20 октомври, както обеща ректорът? Състоянието на въпросната стая като че ли не дава повод за подобни надежди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

5

рамбо

03.10 2018 в 18:48

В стремежа си да привлече още и още студенти СУ не се спира пред нищо. Тая година обяниха 3-то класиране, което не е ставало никога в историята му. Не се държи сметка за местата в общежитията естествено. Те не мислят за това. Целта е държавната субсидия за брой студенти, която ще лапнат. В действителност поне 50% от специалностите са за закриване, но държавата удобно се прави че не вижда, защото орежат ли СУ , следват да опежат и десетките частни вузове , а там не се пипа, както знаем

14048

4

voododoll

03.10 2018 в 15:53

6 години 53ти блок... Стаята беше ок, но банята беше погром

5900

3

Старши

03.10 2018 в 15:53

Алооооо безпартийната ,на гладния му дай да яде ,а не го питай къде ще с.ре.
Ако схващаш логиката -дайте им нормални стаи ,а после упражнявай контрол по опазването им.
А не твойта тъпа логика - ами защо да им правим ремонти като те така и така ще ги ос.рат.Проста патка.

14469

2

случайно прочетох

03.10 2018 в 13:52

За управниците образованието не е приоритет.
По-изгодно за крадене е санирането на частни имоти и стадиончета, асфалт.

11671

1

безпартийна

03.10 2018 в 13:30

Историите със студентските общежития има две страни. Едната я виждаме по отчайващия вид на стаята от снимките. Да приемем обаче, че стаята ще бъде ремонтирана и ще приеме необходимия за живот вид. Има ли контрол след това, в какъв вид настаненият студент я връща след използване. Една стая в общежитие не може да бъде предлагана в този вид. Но другата страна на нещата е, че тя е оставена в този вид от друг студент обитател. Той каква отговорност е поел?