Може да осъдите НАП за теча на лични данни до 10 дни

OFFNews 18 юли 2019 в 21:00 9363 0

"До 10 дни всички български граждани ще могат да проверят в системата на НАП дали данните им са сред изтеклите при хакерската атака срещу Приходната агенция."

Думите са на председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов, който заяви пред БНТ, че ще бъде започнато производство в НАП по случая.

Той изтъкна, че системите за киберсигурност на държавата не са на ниво: "Досега аз не знам държавна институция, която да е направила одит на своите ИТ системи и да действа по този одит систематично, ежемесечно".

Караджов посочи, че НАП разработва нова платформа за бърз достъп до информация дали вашите лични данни не са ползвани от някой друг и за престъпление.

"В рамките на десетина дена всеки един български гражданин ще има възможност да извърши проверка. Това, което могат да направят гражданите, е да използват конституционно гарантираното им право да подадат жалба в съответния съд. Но трябва да имат предвид, че ако търсят обезщетение, ще трябва да могат да докажат, че лично са претърпели вреда от теча на данни", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин