МОСВ: Няма замърсяване по българското Черноморие след рухването на язовира Нова Каховка

OFFNews 10 юни 2023 в 12:51 1456 0

море

Снимка БТА Архив

Плаж в Бургас.

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента.

Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели - нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като МОСВ е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.
МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

През нощта на 6 юни руските окупатори взривиха стената на големия язовир „Нова Каховка“ в Херсонска област, с което предизвикаха тежко екологично бедствие. Световната програма по прехраната на ООН вече предупреди, че заради случилото се може да се стигне до негативни последици по осигуряването на зърнени култури по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови