МОСВ дава 150 000 лева на обсерваторията в Рожен

OFFNews 01 септември 2015 в 19:29 3660 4

Министерството на околната среда и водите ще отпусне 150 000 лева на Обсерваторията в Рожен, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Договорът ще бъде подписан до дни. Това стана ясно на среща между министър Ивелина Василева и директора на Института по астрономия към БАН проф. д-р Таню Бонев.

Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС, чийто управителен съвет вече има взето решение.

След като са изчистени всички детайли по проекта, може в кратки срокове да се пристъпи към подписване на договор и отпускане на средства, обясниха от министерството.

Проектът „Връзка между астрономическите данни за атмосферата и екологичните параметри на въздуха“ на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория-Рожен към БАН ще е вторият, финансиран от ПУДООС, който Обсерваторията изпълнява.

Преди дни стана ясно, че Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е пред фалит, като за да се избегне това, са необходими 264 000 лева. 

Пари няма дори за сметки за ток и вода, електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията нанесени от дъжд и сняг през годините са оставили отпечатъци навсякъде.

От години астрономите сами с подръчни средства се опитват да спасяват скъпата апаратура и инфраструктурата на обсерваторията. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години, обясниха от обсерваторията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!