МОСВ дава 150 000 лева на обсерваторията в Рожен

OFFNews Последна промяна на 01 септември 2015 в 19:29 3152 4

Министерството на околната среда и водите ще отпусне 150 000 лева на Обсерваторията в Рожен, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Договорът ще бъде подписан до дни. Това стана ясно на среща между министър Ивелина Василева и директора на Института по астрономия към БАН проф. д-р Таню Бонев.

Финансирането ще стане чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС, чийто управителен съвет вече има взето решение.

След като са изчистени всички детайли по проекта, може в кратки срокове да се пристъпи към подписване на договор и отпускане на средства, обясниха от министерството.

Проектът „Връзка между астрономическите данни за атмосферата и екологичните параметри на въздуха“ на Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория-Рожен към БАН ще е вторият, финансиран от ПУДООС, който Обсерваторията изпълнява.

Преди дни стана ясно, че Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е пред фалит, като за да се избегне това, са необходими 264 000 лева. 

Пари няма дори за сметки за ток и вода, електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията нанесени от дъжд и сняг през годините са оставили отпечатъци навсякъде.

От години астрономите сами с подръчни средства се опитват да спасяват скъпата апаратура и инфраструктурата на обсерваторията. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години, обясниха от обсерваторията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.09 2015 в 12:17

Дf Пичкоманда

Даа вижда се , че си "сдържан".... човек да кажем. "Благодаря" за "пожеланията"..... друго какво да кажа, да ти се връща! Макар , че да си урод гербаджийски само по себе си значи, че някой в миналото вече е "пожелал" нещо "хубаво" на родителите ти.

02.09 2015 в 10:45

По принцип съм сдържан човек, който контролира емоциите си и не се поддава на гневни изблици, но коментарът на УЙ ми подейства като катализатор. УЙ, хлебарко мижава, затрий си грозната физиономия от човешкия геном, дано те погнат всички библейски напасти на куп, теб и всички твои настоящи и бъдещи роднини в следващото хилядолетие, бял ден да не видите, боклук античовешки!

02.09 2015 в 10:02

"Голяма новина"! Издръжката на обсерваторията е 1,5 милиона лева на година. Държавата пък дава от бюджета 700000 лева. И следва "голямата новина" - държавата дава допълнително 150000 лв. Настават "народни веселби и борби". Научната общност ликува и благославя управленческия "елит" на държавата и в частност нейния ръководител...Урааааа!

02.09 2015 в 06:14

А Обсерваторията ще трябва ли да целуне ръка?
Дянков, като орално изпражнение на Борисов, уби БАН, и тая обсерватория. Тя беше построена И с детските стотинки някога, работата не е колко струва. Работата е че ако нещо - не може да бъде възстановена. Което видимо е целта на антиинтелектуалното професорче-докторче-генералче борисов. Между другото - и на други интересни фигури от БАН. Също доктори - професори, от новоизлюпените.
Ако някой ще има различно от моето мнение, с минуси - няма лошо да се изходят:) Огледалото на тоя телескоп обаче, е изстивало две години, девет месеца и девет дни след като е излязло от печката за стъкло, преди да започнат да го полират. Което трая още почти 10 години, каквото и да смята по въпроса мегадебил тип дянков. Който затри всичко това.