Московски иска помощ срещу гръцката блокада от еврокомисар Булц

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2016 в 12:33 2179 1

Министърът на транспорта Ивайло Московски поиска съдействие от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница. 

Чрез изпратеното днес официално писмо, министър Ивайло Московски изрази сериозното безпокойство на българската страна относно продължителното задържане на товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция, съобщиха от министерството. 

Той информира еврокомисар Виолета Булц, че неправомерните действия на гръцките гранични власти водят до значителни икономически щети за българските превозвачи. Те дължат обезщетения под формата на неустойки по договорите, поради забавяне на доставките на товари. От блокадата най-много загуби търпят българските превозвачи, тъй като има не малко случаи на превоз на малотрайни стоки с определен срок на годност и транспортиране, валидността на които вече е изтекла или изтича в близките дни.

Министър Московски е категоричен, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора, поради което България настоятелно призовава да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция. Министърът поиска от еврокомисар Виолета Булц съдействие да бъде обърнато внимание на компетентните гръцки власти, че подобна ситуация засяга основните свободи на гражданите в ЕС и основополагащи принципи на Единния пазар на ЕС с всички произтичащи от това последици за нарушителите на тези правила в съответствие с разпоредбите на Регламент (ЕС) № 2679/98.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2016 в 13:07

Кой идиот е писал това писмо не знам, ама има големи глупости. Например:
"Министър Московски е категоричен, че затварянето на границата създава сериозни пречки за свободното движение на стоки и хора, поради което България настоятелно призовава да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция.", това става при доста протести. В случая си е стандартна форма на гражданско неподчинение. Проблем има само, ако е дискриминационна, например пускат гръцки тирове, но не и български. Иначе Брюксел трябва да се намесва и когато някой блокира орлов мост.
Но става още по-зле, "...Регламент (ЕС) № 2679/98". Абе вземете ги четете тия регламенти да ви е*а. Ето какво казва чл. 2 на въпросния регламент "Настоящият регламент не може да бъде тълкуван като засягащ по какъвто и да е начин упражняването на основните права, такива каквито са признати в държавите-членки, включително правото или свободата на стачка. Тези права могат също да включват правото или свободата да се предприемат и други действия, произтичащи от специфичните системи на трудови отношения, присъщи на всяка държава-членка."
 
X