Моряк от кораба ”Св. Николай”: Първанова бе евродепутатът, който защити правата ни

OFFNews 20 май 2014 в 13:36 2626 0

Антония Първанова и Петър Петров

Антония Първанова беше единственият български евродепутат, който защити правата на българските моряци от кораба ”Св. Николай”.

Това заяви Петър Петров, един от българските моряци, които бяха арестувани на борда на кораба “Св. Николай” по обвинение за трафика на близо три тона кокаин.

Капитанът и екипажът бяха обвинени в участие в организирана престъпна група в Испания. Петър Петров е бил втори механик на кораба “Св. Николай”.

Петров обясни, че докато той и другите моряци били в затвора, семействата им са търсили съдействие от всички евродепутати, но единствено Антония Първанова е направила публична декларация в подкрепа на задържаните българи.

“Докато работех в машинно отделение “Авариен ремонт” бях арестуван и тикнат в испанските затвори - първо в Кадис, после и в Мадрид. Така изкарах 18 месеца – без да бъда разпитван, без преводач, без кореспонденция на разбираем език, с което бяха нарушени човешките ми права“, разказа морякът на среща с Първанова.

Той подчерта, че единствено Първанова, от българските евродепутати, е излязла с декларация за неспазване правата на човека по хартата. Според него тя достойно е защитила интереса не само на екипажа, но и авторитета на българския моряк, на българските граждани в България, Испания и цяла Европа.

По време на престоя си в затворите някои от моряците са изпращали документи на роднините си в България, за да бъдат превеждани.Тогава Първанова поставила писмен въпрос до Европейската комисия, озаглавен „Български моряци, обвинени в участие в организирана престъпна група в Испания: грубо незачитане на процесуалните права на обвиняемите”. Тя сезирала и европейският комисар по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом, както и Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието и правата на човека.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!