МОН вдигна прага за тройка на матурата по литература, тестът ще е по-труден

Въпросите с избираем отговор ще са по-малко от досега. Вместо съчинение, зрелостниците ще имат право да пишат есе

Александра Маркарян 28 февруари 2022 в 12:40 12784 0

Николай Денков

Снимка Архив OFFNews

акад. Николай Денков, министър на образованието

Министерството на образованието и науката вдигна прага за получаване на тройка на матурата по български език и литература. Вместо изискуемите досега 23 точки ще са необходими 30 от максималните 100, за да се издържи задължителният изпит, без който никой дванадесетокласник не може да получи диплома за завършено средно образование.

За пръв път тази година зрелостниците ще избират между интерпретативно съчинение и есе.

Наред с това се намалява и броят на въпросите с избираем отговор или така наречените затворени въпроси в теста. Тази година те ще са 22, с 8 по-малко от миналата година.

Общият брой на въпросите остава 41: 40 тестови и един, за писане на интерпретативно съчинение или есе. Освен 22-те затворени въпроси ще има 16, които ще изискват кратък свободен отговор, но няма да предполагат възпроизвеждане на наизустена информация, предупреждава МОН. Другите два ще са за формулирането на отговор н 4, 5 изречения.

Матурата тази година ще се проведе на 18 май.

За да се справят с новите изпитни варианти, дванадесетокласниците трябва да покажат функционална грамотност и добри умения за създаване на текст, извличане и интерпретиране на информация, посочват от министерството.

Въпросите ще са разпределени в първите две части на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще трябва да покажат знания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове. Другата част ще е с лексикални и литературни задачи. За още 120 минути в третата част младежите ще трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе. Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко творби. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст.

Проверяващите учители ще следят за прецизното формулиране на теза и за нейното последователно и целенасочено аргументиране. Освен това ще се оценяват интерпретирането и разпознаването на елементите на художествения текст при писането на съчинение, разгръщането на всички аспекти на поставения проблем и отстояването на собствено мнение при есето. Традиционно учениците трябва да покажат, че познават правописните, пунктуационните, граматичните и лексикалните норми. Критериите за оценяване на текста бяха предварително обсъдени с преподаватели по БЕЛ и дългогодишни оценители. Можете да ги видите в прикачената таблица.

При оценяването съчинението или есето ще носят максимум 30 точки. Затворените ще носят 22 точки, тоест дори и да реши всички вярно, без точки от отворените въпроси и без да е писал съчинение, няма да вземе изпита.

Критериите:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови