МОН ще плаща по 179 лева на учителите за всеки създаден от тях и одобрен дигитален урок

OFFNews 03 октомври 2023 в 15:10 2404 0

МОН ще плаща по 179 лева на учителите за всеки създаден от тях и одобрен дигитален урок

Снимка pexels.com

МОН ще плаща по 179 лева на учителите за всеки създаден от тях и одобрен дигитален урок

По 179 лева ще получават учителите за всеки разработен от тях електронен урок, който бъде одобрен и публикуван за общодостъпно ползване в „Дигиталната раница“, съобщи Министерството на образованието и науката. Досега тази сума беше 160 лева.

Това стана ясно по време на работна среща между експерти от Министерството и образованието и науката и регионалните управления по образованието, посветена на „Дигиталната раница“, която се изгражда по проект „Образование за утрешния ден“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

Към момента почти всички дейности по изграждането на единната безплатна електронна платформа за обучение са приключили. Необходимо е обаче тя да бъде „напълнена“ с допълнително съдържание – онлайн уроци, упражнения, тестове, създадени и споделени от самите учители. Засега в "Дигиталната раница" има около 250 разработени от преподаватели и одобрени за общо ползване електронни уроци.

Повечето от тях са за началeн образователен етап –от първи до четвърти клас. Нужно е обаче да се генерира по-голям обем такова образователно съдържание и за прогимназиален и гимназиален етап. По тази причина се увеличава и заплащането за учителите, които създават подобно съдържание.

При разработването на уроците учителите имат възможност да използват огромен обем от вече налични в платформата електронни ресурси – изображения, интерактивни презентации, анимации, 3D модели, видео клипове и др. Освен това предстои верифициране на вече създадени уроци по време на пандемията от COVID-19, които са били ползвани от учителите тогава. Всеки учител може да разработи дигитален урок и да го предложи за национално одобрение, като няма ограничения за броя уроци, които всеки преподавател създава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови